Најновије

АМЕРИКАНЦИ СЕ ПОВЛАЧЕ ИЗ СИРИЈЕ! Турци најављују промене, Трамп донео одлуку!

САД су победиле такозвану Исламску државу у Сирији, изјавио је амерички председник Доналд Трамп, а неименовани амерички званичник изјавио је за Си-Ен-Ен да Трамп планира "потпуно и брзо" повлачење америчких војника из Сирије.

Американци и Турци у Сирији (Илустрација: Правда)

Трамп каже да је ИД била једини разлог због кога су америчке трупе биле у Сирији. "Победили смо ИД у Сирији, што је био једини мој разлог да их тамо држим током председниковања", написао је амерички председник на Твитеру, преноси Ројтерс.

Неименовани амерички званичник изјавио је данас за Си-Ен-Ен да Трамп планира "потпуно и брзо" повлачење америчких војника из Сирије. САД тренутно имају око 2.000 војника на терену у Сирији и главна улога им је обучавање локалних снага у борби против терористичке групе, тзв. Исламске државе.

Они су првенствено посвећени обуци Сиријских демократских снага, које подржавају САД и који су имали успеха у борби против тзв. Исламске државе, наводи Си-Ен-Ен. Тренутно је тешко проценити колико бораца ИД је остало у Сирији, а према проценама коалиције предвођене САД, у тој земљи их има око 2.000.

Међутим, према процени америчког Министарства одбране, у Сирији би могло да буде и до 30.000 екстремиста ИД. Си-Ен-Ен наводи да САД поседује снаге у Ираку које би могле да спроведу нападе у Сирији, око 5.000 војника.

Коалиција предвођена САД демантовала је раније овог месеца да ће доћи до било какве промене у броју америчких војника у Сирији.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је 16. децембра саопштио да САД планирају да заврше своју мисију у Сирији. Пре тога је у Пентагону речено да је америчка војска распоредила снаге на североистоку Сирије како би заштитила турску границу.

Какву дозволу је Асад добио од Москве, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Американци у Сирији и Ираку

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА