Најновије

АМЕРИ НАМ СПРЕМАЈУ САНКЦИЈЕ ЗБОГ КИНЕ: Лазански открио шта то Јенкији не праштају никоме (ФОТО/ВИДЕО)

САД прете Србији економским санкцијама због најава да би наша земља могла ускоро од Кине да купи ракетни ПВО систем ФК-3.

Лазански (Фото: Медија центар Београд)

Ово тврди војно-политички коментатор Мирослав Лазански, који каже да су Американци још пре неколико година, што јавно, што тајно, поручили да ће сви који купују руско и кинеско оружје бити кажњени. Србија увелико набавља руске борбене системе, хеликоптере и авионе и за сада избегава казну Вашингтона, али је сасвим могуће да ако почне оружје да купује и од Кине, буде стављена под неку врсту економских санкција, наглашава Лазански.

Једна од три кључне тачке у разговорима српског и кинеског председника Александра Вучића и Си Ђинпинга у Пекингу прошле недеље, подсетимо, била је сарадња у набавци војне опреме и наоружања.

Како је незванично потврђено у Кини, већ је договорена испорука две ескадриле дрон-бомбардера “винг-лунг”, а договара се и набавка кинеских ракета земља-ваздух средњег домета.

- Председник Кине дао је зелено светло за војнотехничку сарадњу са Србијом – рекао је Вучић после састанка са кинеским лидером.

Мирослав Лазански каже да подржава војнотехничку сарадњу Београда и Пекинга, али упозорава да је српски председник рекао да се размишља о кинеском оружју, уз задршку да треба припазити да се не изазову санкције.

- Вучић је рекао да ћемо разговарати о систему ФК-3, ако том куповином не угрожавамо односе са другим државама, у смислу да нам се наметну санкције. Јер Американци су рекли свима који купују руско и кинеско оружје да ће добити санкције. Чак и Египћанима. Ми купујемо руске системе, и засад, хвала богу, избегавамо санкције. Али ако бисмо подигли ниво куповине и почели да купујемо и од Кинеза, не знамо да ли би нас Американци и даље држали испод радара или би нас ставили под неку врсту економских санкција. Тако да је прича о том систему још пипање терена, још ништа није одлучено... - објашњава Лазански, додајући да би лично волео да купимо ракетне системе и од Руса и од Кинеза, али у том покеру треба пазити да не будемо на већој штети него добити.

Бивши официр ЈНА, пуковник Веселин Шљиванчанин, коментаришући ове наводе, оцењује да је Србији доста санкција и невоља које су јој наметнули Америка и НАТО.

- Главни циљ им је да покоре Србију. Не верујем да ће у томе успети, јер Србија има велике пријатеље, попут Кине и Русије, који добро знају каква нам је неправда учињена. Верујем да су у овом моменту Кина и Русија довољно моћне да спрече и обесмисле те санкције. Ако нам САД и уведу санкције, у шта не верујем , то ће бити само њихова Срамота. Кина, Русија сигурно неће пратити Вашингтон – закључује Шљиванчанин.

Путин је спречио напад Шиптара за Ускрс. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА