Најновије

ШОКАНТНА ПОРУКА НАТО АЛИЈАНСЕ СРБИМА: Узмите север Косова, ми се нећемо мешати!

Србија треба да узме четири општине на северу Косова, шта их брига за Албанце, саветују из НАТО алијансе, на чијем је челу Јенс Столтенберг.

Седиште НАТО у Бриселу (Фото: Јутјуб)

Идеју западног војног савеза јавно је представила Јелена Милић, председница Центра за евроатланске студије, чији је циљ промовисање НАТО пакта и лобирање за улазак Србије у Алијансу предлаже Београду да на уцене и притиске Приштине одговори конкретним потезом.

- Одлуком Владе Србије променила би се преамбула Устава у формулацију: "Четири општине на северу КиМ су саставни део Србије". Тиме би Србија ојачала своју позицију. Ми бисмо направили проактиван став, ненасилан. Не бисмо никога провоцирали безбедносно, направили бисмо могућности за више нових опција и актера у новом формату - прецизирала је Милићева.

Болан компромис

Припајање севера, према стратегији НАТО представнице, не значи признање независности за остатак Косова.

- Таквим гестом Србија би показала да је спремна на болан компромис - сматра Милићева.

Истиче да овај потез не треба тумачити као удаљавање од Резолуције 1244 или Бриселског споразума, већ као "уобличавање" стања на терену.

- Не ради се о етничкој подели, него о прихватању болне реалности да Србија не контролише остатак Косова, али да контролише север, где су и ресурси. Мислим да је руководство земље до сада показало изузетну спремност за тешке кораке. Србија више нема времена за чекање, има добру позицију са Русијом и Кином, важним актерима због Резолуције 1244, и јача сарадњу са Америком - наводи Милићева и додаје да се међународна заједница, која жели решење косовског питања, не би противила оваквом решењу.

Појашњава да Србија не би затворила врата преговорима и да би наставила са њима о другим условима, али да Косово сада добија "тизер" и нове околности у смислу "нисмо вас препознали јужно од Ибра" и да се онда види како ће се даље са том околношћу они носити јер, како каже, проамерички став нису "заставице", већ компромис и спремност на заједничке потезе.

Само мирна решења

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић подсећа да је дијалог у блокади због једностраних потеза Приштине.

- Укидање такси на српску робу, као што знате, предуслов је да се седне за сто и настави дијалог. Као држава, Србија је окренута тражењу мирног решења, вођену одговорне ненасилне политике и то ће и даље бити главни правац деловања наше државе. Да ли НАТО има овакав план, не знам, али је чињеница да је то реално стање на терену - наводи Дачић у изјави за Српски телеграф.

С друге стране, Дејан Милетић, директор Центра за глобализацију, не мисли да би требало олако прећи преко решења које је презентовала Милићева.

- Тај сценарио о решењу питања статуса реално је колико и сви други о којима се говори. Да би се то реализовало, неопходна је подршка Вашингтона. Што се Србије тиче, она је ту да заштити свој народ уколико би био нападнут, али у овом случају на потезу је српски народ који живи у покрајини и најбоље зна да ли и када треба да преузму иницијативу. Ту су народна воља и одлука од суштинског значаја - мишљења је Милетић.

Ердоган послао важну поруку Вучићу и Србији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА