Најновије

РУСИЈА ПРЕДСТАВИЛА СВОЈ БЕЗБЕДНОСНИ КОНЦЕПТ: Кључан за стабилност Персијског залива!

Русија је представила свој концепт колективне безбедности у Персијском заливу, наводећи контролу наоружања, заједничке антитерористичке напоре и одустајање од страног војног присуства као кључне услове за стабилност у турбулентном региону.

Руска морнарица (Фото: ria.ru)

Концепт издваја безбедност у Персијском заливу као "један од главних регионалних проблема данашњице". Документ је представио заменик министра спољних послова Михаил Богданов у Министарству спољних послова у Москви дипломатама из Ирана, арапских држава Залива, САД-а, Велике Британије, Кине, ЕУ и других земаља. Примећује се да тензије у стратешкој области, које су остале високе током протеклих неколико деценија, угрожавају политичко и економско благостање на глобалном нивоу.

Колективна безбедност (укључујући Русију, Кину и Индију)

Москва сматра да би стварање механизма колективне безбедности и сарадње у Персијском заливу, уз равноправно учешће свих регионалних актера, био адекватан одговор на изазове. Такво међународно тело би могло укључивати и Русију, Кину, САД, ЕУ и Индију као посматраче или придружене чланице.

Транспарентна правила ангажовања...

Да би се то догодило, земље Залива требале би одбацити употребу силе, поштовати суверенитет једни других, испуњавати своје међународне обавезе и решити све могуће спорове искључиво за преговарачким столом. Дијалог и транспарентност се морају постићи између војски земаља региона, укључујући успостављање телефонских линија и упозорења о предстојећим вежбама и авионским летовима, наводи се у документу.

...без страног војног уплитања

„Одустајање од трајног распоређивања војних група нерегионалних држава на територији Персијског залива“ сврстано је међу најважније услове за стабилност.

Споразуми о контроли наоружања, чији је циљ успостављање демилитаризованих зона и спречавање акумулације дестабилизирајућих количина оружја од стране различитих страна, морају бити потписани између регионалних играча. У складу са Уговором о неширењу нуклеарног наоружања, они би такође требали радити на томе да Залив "буде подручје без оружја за масовно уништење".

Заједнички антитерористички напор…

Москва је такође изразила уверење да земље Залива морају заједно да се супротставе тероризму, илегалној трговини оружјем, као и трговини дрогом и људима. Богданов је такође позвао на решавање сукоба у Сирији, Јемену и „хронични“ израелско-палестински спор, јер они подстичу регрутовање екстремиста.

…уместо једностраних антииранских коалиција

Док Русија тражи начине да смири напетости у Заливу, Велика Британија је управо позвала на мисију „поморске заштите под вођством ЕУ“ која ће бити послата у то подручје како би подржала сигуран пролаз комерцијалних бродова. То саопштење уследило је када је Иран запленио британски нафтни танкер у Ормуском мореузу, две седмице након заплене брода који је превозио иранску нафту код обале Гибралтара од стране британских снага.

САД су најавиле своју операцију "Сентинел" како би патролирале улазима у Персијски залив и Црвено море, а тренутно разговарају са својим европским, азијским и регионалним савезницима како би их уверили да се придруже.

САД и ЕУ могу законито обављати такве патролне мисије само "ако делују у међународним водама", а не у територијалним водама било које Заливске државе, изјавио је за РТ стручњак за морско право Дејвид Мекинес. Међутим, могућност кршења и разних инцидената не може бити потпуно искључена зато што је “Ормуски мореуз прилично узак”.

Последњих неколико месеци је било посебно напето, јер је Вашингтон појачао притисак на Техеран. С повећањем америчког војног присуства, страхови од рата готово су се материјализовали након што су САД окривиле Техеран за нападе на нафтне танкере, те када је Иран оборио америчку беспилотну летелицу. Амерички председник Доналд Трамп је рекао да је чак наредио ваздушне нападе у знак одмазде, али да их је опозвао у последњем тренутку.

Руси показали моћ своје Ратне морнарице на Далеком истоку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА