Најновије

ПАНИКА У АМЕРИЦИ! НЕСТАЈЕ ИМ КОПНО: Стигла их клетва руског цара! (ВИДЕО)

Пре 152 године Руско царство продало је Америци Аљаску. Русија је 1867. продала САД територију Аљаске за симболичних 7,2 милиона долара.

Аљаска (Фото: pixabay. com)

Само у току првих 50 година владавине над том земљом Американци су са ње зарадили бар сто пута више. Многи до данас сматрају да су Американци Аљаску или украли од Руса, или је узели у најам, па је нису вратили, због чега их је наводно руски цар проклео.

Званична предаја територије реализована је у Новоархангелску. Америчка и руска војска су се постројиле поред стуба са заставом, са којег је уз топовске салве почело спуштање руске заставе. Међутим, застава се замрсила на самом врху. Морнар који се попео да је одмрси бацио је доле и она је случајно пала право на руске бајонете. Био је то лош предзнак!

Ова најсевернија и највећа држава САД данас се незаустављиво смањује. Током наредних година многа насеља Аљаске наћи ће се под водом због климатских промена.

Од 213 насеља Аљаске, могло би да се потопи њих 184, а још 20 ће морати хитно да буде пресељенои. Њуток ће први потонути. Реч је о насељу у којем 400 становника живи између Беринговог мора и две реке.

Вечни лед више није “вечан”. Лед се топи и тако расте ниво океана, па се њихов комад земље поступно претвара у мочвару. Сада се по насељу може кретати само по посебним дрвеним платформама. У море сваке године одлази невероватних 30 метара обале.

Становници Њутока полако граде ново село, 14 километара даље од места где су њихови преци живели хиљадама година. Ново насеље зваће се Мертарвик, што на језику староседилачког народа Јупик значи “место скупљања воде”. До тамо ће моћи да се дође само чамцем.

Реч је о висоравни у бескрајној тундри. Засад је саграђено само седам кућа. Како би се у целини изградило ново насеље са школом, неопходном зрачном луком, електраном и водоторњем, потребно је више од 100 милиона долара.

У реци Врбас пронађен средњевековни мач у камену! Више о томе ОВДЕ.

Извор: dnevno.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА