Најновије

"НЕ ПРОВОЦИРАЈТЕ!": Кина сада позива Америку да не демонстрира силу!

Кина је данас позвала америчку војску да престане да демонстрира силу у Јужном кинеском мору, како би се избегле "нове несигурности" у вези са Тајаваном.

Кинески носач авиона (Фото: Јутјуб)

То је кинески министар одбране Веј Фенгхе рекао америчком колеги Марку Есперу, током разговора на маргинама самита светских министара одбране у Бангкоку.

- Током разговора иза затворених врата Веј је позвао Еспера да престане да демонстрира силу у Јужном конеском мору и да не провоцира и не ескалира тензије у том региону - рекао је портпарол кинеског министра Ву Кијан, преноси Ројтерс.

До разговора двојице министара је дошло две недеље након што је високи званичник Беле куће осудио "мешање" Кине у Јужном кинеском мору, али и дан након што је Еспер јавно оптужио Пекинг да "све више користи силу и застрашивање ради остварења својих стратешких циљева" у региону.

Кина полаже право на скоро целу површину Јужног кинеског мора, богатог енергијом, где је поставила војне базе на вештачким острвима. Међутим, право на делове мора полажу и Брунеји, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

САД оптужују Кину да покушава да застраши азијске суседе да би дошла у ситуацију да експлоатише нафту и гас, у вредности која се мери милијардама долара.

Путинови бајкери освојили Антарктик! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА