Најновије

ЗАТВОРЕНИЦИ У ОВОМ ЗАТВОРУ ПРОЛАЗЕ КРОЗ ТЕШКУ ТОРТУРУ: Процурели документи! Ево каква се дисциплина тражи!

Процурели су документи који говоре о првом систематском испирању мозга стотинама хиљада муслимана у мрежи затворских логора у Кини, преноси "Би-Би-Си".

Кина (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, кинеска влада је константно тврдила да затворски кампови у крајњем западном региону Ксинђанг нуде добровољно образовање и обуку. Ипак, званични документи, у које је "Би-Би-Си Панорама" имала увид, показују како су осуђеници затварани, индоктринирани и кажњавани.

Кинеска амбасадорка у Великој Британији одбацила је те документе и рекла да су то лажне вести.

Овај случај откривен је на Међународном конзорцијуму истраживачких новинара, који је сарађивао са 17 медијских партнера, укључујући "Би-Би-Си Панорама" и часопис "Гардијан" у Великој Британији, преноси b92.net

Објављени су документи које је Зу Халиун, тадашњи заменик секретара Комунистичке партије Ксињианга и највиши безбедносни званичник региона 2017. године послао онима који управљају камповима.

Како преноси британски портал, у упутствима је јасно објашњено да би требало управљати високо обезбеђеним затворима, са строгом дисциплином, казнама и без могућности за бег.

Документи садрже следеће наредбе:

"Никад не дозволити бекства"

"Повећати дисциплину и кажњавати прекршаје у понашању"

"Промовишите покајање и признање"

"Мандаринске студије су приоритет"

"Охрабрите студенте да се заиста трансформишу"

"Осигурајте потпуну покривеност спаваоница и учионица видео-надзором"

Документи откривају како се прате и контролишу сви аспекти живота затвореника: Ученици током рада треба да имају стални положај кревета, сталан редослед у врсти, стално седиште у учионици и строго је забрањено да се то мења.

"Примењујте норме понашања и захтеве за дисциплину што се тиће устајања, позива, прања, одласка у тоалет, организације и домаћинства, током јела, учења, спавања, затварања врата..."

Један документ открива да је 15.000 људи из јудног Ксиђианга упућено у кампове током само једне недеље 2017. године.

Софи Ричардсон, кинеска директорка организације "Хјуман рајтс воч", рекла је да би тужиоци требало да искористе објављени меморандум, пише "Би-Би-Си".

- Ово је делотворни доказ, који документује грубо кршење људских права - рекла је она и додала: "Мислим да је фер описати да су сви притворени подвргнути барем психолошком мучењу, јер они буквално не знају колико дуго ће бити тамо".

Документи укључују експлицитне директиве о хапшењу припадника народа Ујгури са страним држављанством и праћењу Ујгура који живе у иностранству.

Како се наводи, кинеске амбасаде и конзулати укључени су у глобалну истрагу.

Нећу смањивати војне снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА