Најновије

НОВА ОПАСНОСТ ПОРЕД КОРОНА ВИРУСА! Птичји грип се појавио у Кини!

У граду у централној кинеској провинцији Хунан угинуло је скоро 18.000 пилића после заразе птичјим грипом Х5Н1, навело је у суботу на свом сајту Министарство пољопривреде Кине. У саопштењу се не наводи када је избила зараза, као ни када су заражени пилићи морали да буду усмрћени. Хунан се иначе граничи са провинцијом Хубеи, епицентром заразе коронавирусом.

Кина (Фото: Јутјуб)

Према наводима министарства, птичји грип се појавио на фарми у граду Шаојанг и од њега је страдало 4.500 кокошака, више од половине јата фарме. У самом граду је угинуло скоро 18.000 кокошака, после избијања заразе. У саопштењу се наводи да је узрок високо заразан подтип грипа Х5Н1.

Од 2003. године, Х5Н1 птичји грип усмртио је 455 људи широм света, наводи се у подацима Светске здравствене органоизације.

Како утиче на људе?

Како наводи Светска здравствена организација, иако Х5Н1 може да се пренесе на људе, кроз контакт са мртвим птицама или контаминираном средином, међу људима је, ипак, редак.

- Вирус не утиче лако на људе, а ширење заразе са човека на човека није уобичајено - наводи СЗО. - Нема доказа да болест може да се пренесе на људе кроз храну довољно кувану и спремљену према прописима. Смртност међу људима од овог типа вируса је 60 одсто, наводи СЗО.

Вести стижу док коронавирус из Вухана, за који се верује да је потекао од слепог миша из провинције Хубеи, наставља да се шири земљом. До сад је узроковао 305 смртних случајева међу људима и заразио око 14.300 људи.

Руски научници створили наноробота који убија ћелије рака! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА