Најновије

"ВИ СТЕ ЕВРОПА, АЛИ ИЗ СРЕДЊЕГ ВЕКА!" Зеленски побеснео на свој народ, оно што су урадили је болесно!

Протести против Украјинаца евакуисаних из Вухана који су се претворили у блокаде путева и сукобе с полицијом, разбеснели су председника Володимира Зеленског, који је рекао да се његова нација вратила у Средњи век.

Владимир Зеленски (Фото: Риа)

Украјина очигледно подсећа на Европу, чему је увек тежила, али сигурно не на начин на који је желела, барем према речима њеног председника. Зеленски је упоредио своју нацију са Европом из времена лова на вештице, инквизиције и епидемија.

"Знате, увек кажемо да је Украјина Европа", рекао је председник нацији, позивајући се на слоган популаран међу прозападним елементима, који је постао нарочито распрострањен након државног удара 2014. године, преноси РТ.

Искрено, јуче смо личили на Европу из Средњег века“, додао је, кажњавајући оне који су организовали насилне протесте у централној Украјини.

Демонстранти су се противили идеји да њихови суграђани буду евакуисани из епицентра коронавируса у Вухану. Председник је позвао грађане своје државе да се "подсете да смо сви људи", а истовремено рекао да не може да опише протесте као "људско понашање". Такође је пожелео евакуисанима добро здравље и изразио наду да ће се они ускоро моћи поново да се нађу међу својим са породицама.

Група евакуисаних људи, укључујући 45 Украјинаца и 28 странаца, који су у Украјину стигли из Вухана у четвртак је била све само не добродошла код куће. Страх и сумња међу људима у централном украјинском селу, због могућности да потенцијални носиоци новог коронавируса пренесу ову болест И на њих, убрзо су прерасли у насилне протесте.

Мештани су блокирали пут који води до оближње медицинске установе Националне гарде која је требало да прими евакуисане људе, што је натерало полицију да интервенише. Затим су се демонстранти сукобили са полицијом, а оклопно возило је морало да разбије блокаде.

Касније истог дана сељани су каменовали возиле које је превозило евакуисане као и њихову полицијску пратњу, оштетили возила и ранили готово десетак службеника, од којих је пет хоспитализовано.

Ово није први такав протест у Украјини. Блокаде путева претходно су успостављене у регионима Тернопил и Лвив на западу земље, пратећи гласине да би тамо могао бити постављен карантин.

Коронавирус који је потекао из Вухана заразио је више од 75.000 људи широм света и однео је најмање 2.000 живота у току два месеца од када је забележен први случај.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то хаос на састанку ЕУ?

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА