Најновије

СРБИЈА НИЈЕ САМА! РУСИ ПРИТЕКЛИ У ПОМОЋ: Руска хуманитарна мисија ангажована у борби против коронавируса!

Руска хуманитарна мисија, у складу са својим могућностима, учествује у борби против епидемије вируса корона у Србији и одазвала се на актуелне позиве њених становника и здравствених установа.

Русија (Фото: ria.ru)

- Веома нам је важно да правовремено реагујемо на ситуацију и да пружимо сваку могућу помоћ током овог тешког периода. Одавно имамо тесну сарадњу са српским здравственим радницима, а у овом послу учествују и руски стручњаци који се консултују с домаћим лекарима - објављено је на званичној веб страници Руске хуманитарне мисије.

У оквиру пакета мера помоћи Србији током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија је, у сарадњи са домовима здравља у Пожеги и Медвеђи, приступила реализацији пројекта дијагностичког прегледа становништва, као и пружању помоћи пацијентима.

Овим општинама поклоњене су две мобилне клинике снабдевене комплетном неопходном медицинском опремом. Клинике су направљене на основу аутомобила повећане проходности с погоном на четири точка.

Мобилни центри раде не само у градовима и седиштима општина, већ и у удаљеним и тешко доступним насељеним местима, а стручњаци већ неколико дана врше прегледе и пружају здравствене услуге људима којима је потребна терапија, достављају лекове и транспортују тешко оболеле у централне болнице.

- Имајући у виду особености вируса који прети становништву Србије, возила су додатно снабдевена јединственом покретном апаратуром за вентилацију плућа, чији је недостатак веома осетан у низу болничких установа овог краја. Захваљујући овој опреми, чак и пацијентима с тешким обликом вируса корона могуће је пружити моменталну помоћ и извршити њихов безбедан транспорт до стационарних установа", наглашава се у саопштењу.

Мобилне клинике Руске хуманитарне мисије наставиће с радом до тренутка завршетка епидемије.

С обзиром на чињеницу да је Уредбом Владе Републике Србије особама старијим од 65 година забрањено кретање током епидемиолошке пријетње, Руска хуманитарна мисија организовала је волонтерске екипе.

- Њихов задатак је да обилазе оне који се принудно налазе у изолацији. Екипе волонтера максимално правовремено реагују на молбе и пружају потребну помоћ при набавци и достављању основних животних намирница и лекова. Телефони волонтерског центра Руске хуманитарне мисије су 011/3241-795 и 063/233-810 - наглашава се у саопштењу.

Из Руске хуманитране мисије наводе да горуће питање представљају лекови, те да је у тренутно у разради питање достављања лекова клиникама, сходно упућеним молбама, у најскорије време, као и респиратора и медицинских маски.

На територију Србије већ је стигао препарат "Азитромицин" који се успешно показао у лечењу респираторних обољења и има га довољно за 1.200 људи, наводе из ове хуманитарне мисије.

- Постоје и други лекови чији се обим испоруке процењује на око једну тону. Тежимо да правовремено реагујемо на ситуацију и да не занемаримо ниједан апел. Искрено се трудимо да помогнемо Србима, нама блиском и пријатељском народу - поручују из Руске хуманитране мисије.

Руска хуманитарна мисија је непрофитна организација, основана ради остваривања хуманитарне, правозаштитне и филатропске дјелатности са циљем пружања помоћи страдалима у социјалним, националним, религиозним и војним конфликтима, жртвама репресије, избјеглицама, привремено расељеним лицима, а такође са циљем учвршћивања мира, пријатељства и слоге међу народима, предупређивању социјалних, националних и религиозних конфликата.

Ова организација има за циљ реализацију пројеката у областима медицине, повећање квалитета живота становништва, образовања и културе. 

Изгласаћемо неповерење Куртију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА