Најновије

НАЈВЕЋА ПОТЕНЦИЈАЛНА ЖАРИШТА КОРОНЕ: На светским ратиштима злокобна тишина!

Пандемија корона вируса која је погодила планету ће сигурно остати забележена у будућим уџбеницима историје као упозорење за све наредне генерације, пре свега као студија панике и страха од невидљивог непријатеља, али и удара на економију који прети да изазове нову рецесију. Све је почело са мистериозним случајевима грипа који напада плућа у кинеском граду Вухану, док сада има потврђених случајева у 157 земаља света.

Рат (Фото: Pixabay)

У тренутку писања овог текста на планети има 284.961 заражених, 11.839 мртвих, док је 93.577 заражених. На овој интерактивној мапи можете видети све размере пандемије, али ипак је занимљивије оно што се не види на први поглед, поред све већих црвених кругова који представљају број заражених.

Многима је промакло, али у Сирији, Јемену и Либији, највећим модерним ратиштима, према званичним подацима нема ниједног зараженог. Наравно, то не значи да их заиста нема, и поставља се забрињавајуће питање - колики је прави број случајева COVID-19 у тим земљама?

Како наводи Џерузалем пост, у Сирији већ влада пандемија корона вируса, иако нема потврђених случајева. Њу су наводно донели ирански војници током ротације из матице на фронт. Главно жариште је у источној провинцији Деир ез Зор, где је, према писању истог медија, неколико шиитских милитаната преминуло од последица вируса. Наравно ове тврдње треба узети са резервом, пошто је тај израелски медиј у последње време користио корона вирус да "понизи" своје непријатеље Иранце који се боре са заразом.

Са друге стране, у деловима земље који нису директно погођени власти су почеле да предузимају превентивне мере, мада је упитно колико ће оне бити ефикасне ако погледамо "експлозивни" развој пандемије у другим земљама.

Још већа непознаница је Јемен, где су Хути поново почели да наносе велике жртве саудијским агресорима. Становништво је невероватно пропатило током агресије и покушаја промене режима, а у једном тренутку је чак 80 одсто становништва било на ивици глади. Одмах је разумљиво да би епидемија била катастрофална за ту земљу.

Било како било, сигурно је да у наведеним подручјима већ има заражених новим вирусом, а ситуацију чини још опаснијом и то што су здравство и превентивни системи уништени током година тешких борби. На тим подручјима се засигурно могу очекивати и највеће жртве, а чињеница да велики број избеглица покушава да продре у Европу може потенцијално узроковати избијање нових жаришта епидемије на Старом континенту.

Да сукоби и епидемије иду руку под руку најбоље нам показује Први светски рат. Током трајања непријатељстава владале су незапамћене епидемије тифуса, који је између осталог осакатио и нашу војску. Иде се толико далеко да се тифус понекад наводи и као разлог за пад Србије 1915. године. Само током те године је умрло 150.000 Срба од заразе, док је укупан број преминулих током рата у нашој земљи око 650.000 људи.

На крају рата, земље исцрпљене светском кланицом је дочекала Шпанска грозница, која је током периода послератног расула успела да однесе огроман број људских живота. Готово четвртина тадашње светске популације је била заражена, 500.000.000 људи, док се број мртвих креће у размерама од 50 до 100 милиона.

Са друге стране, нема података за веће епидемије током Другог светског рата, што не значи да их није било. У таквим околностима цензори су вредно радили на томе да сакрију све податке о епидемијама и болестима да не би уносили додатни немир у народ на ивици нерава.

Многим Србима на КиМ због пандемије помоћ потребна више него икада! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА