Најновије

НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ ШПИЈУН УПОЗОРАВА: Мере контроле људи током пандемије би могле да остану заувек!

Праћење људи током пандемије вируса корона могло би да се касније претвори у апсолутно кршење приватности и људских права, упозорава најпознатији светски узбуњивач Едвард Сноуден.

Едвард Сноуден (Фото: Јутјуб)

- Када државе и владе осете моћ која долази са појачаним надзором и праћењем људи - они ће ту моћ настојати и да задрже - сматра Сноуден.

Праћење локације корисника, камере за препознавање лица базиране на вештачкој интелигенцији, термалне камере, апликације за надзор... само су неки од начина на који државе контролишу особе које крше изолацију и карантин.

Кратка суспензија цивилних права лако се може продужити и месецима након кризе. Велико је питање да ли ће се државе тек тако одрећи те моћи коју су одједном добиле и за коју често имају велику подршку јавности.

- Након завршетка пандемије исте алате могу наставити да користе за на пример борбу против тероризма, али и за праћење и шпијунирање политичких непријатеља и других држави неподобних особа, сматра Сноуден, а преноси портал "Некст веб".

Он посебно упозорава на коришћење вештачке интелигенције у праћењу људи – уређаји за препознавање лица државама дају невероватну могућност да у сваком тренутку знају где се одређене особе налазе.

Приватност људи све више пада у други план: Израел ће почети да примењује и технологије за праћење криминалаца у борби против вируса.

- Власти већ знају шта претражујете на интернету. Већ знају где се ваш телефон креће. Сада знају и вашу брзину откуцаја срца. Шта ће се догодити када заједно почну да користе податке и примењују вештачку интелигенцију за све то, пита Сноуден.

Корона мутира спорије од вируса грипа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА