Најновије

СУДАР ТИТАНА НА ТИХОМ ОКЕАНУ: Кина одговорила на све веће присуство америчке морнарице на Пацифику!

Морнарица кинеска Народноослободилачка армија (ПЛА) је крајем марта месеца када су САД често слале ратне бродове и ратне летелице, упадала у борбене вежбе са површинским бродовима, подморницама и борбеним млазницама.

Кинеска морнарица (Фото:chinamil.com)

Стручњаци су у четвртак рекли да су вежбе показале да морнарица ПЛА може ефикасно контролисати и заштитити воде док наставља да побољшава своје борбене способности.

Морнаричка база под командом ПЛА Саутерн Тиетр (Southern Theatre, срп. Јужно позориште) организовала је вежбе флоте крајем марта помоћу сценарија борбе у Јужном кинеском мору, наводи се у саопштењу команде ПЛА Саутерн Тиетр објављеном у среду.

Укључујући површинске бродове, подморнице и борбене авионе тестирано је више од 20 субјеката, укључујући противавионске, противбродске, противподморничке пројектиле, одбрана од копнених напада, поморско пуњење, пловидбу флотом и ратни политички рад, наводи се у саопштењу.

Вежбе су показале нову карактеристику ПЛА-ове морнарице у Јужном кинеском мору: вишедимензионално, с координацијом ратних бродова, подморница и ратних авиона, рекао је у четвртак Глобал Тајмсу војни експерт из Пекинга Веј Донгку.

Ове тактике ће помоћи морнарици ПЛА да ефикасно контролише и заштити повезане воде, острва и гребене, јер борбена способност кинеске војске да брани Јужнокинеско море и даље расте, рекао је Веј.

Вежбе су уследиле након што је америчка војска у последње време често слала ратне бродове и ратне авионе у Јужно кинеско море. Амерички разарач прошао је 10. марта кроз територијалне воде Кине крај острва Ксиша, а ударна група носача авиона Теодор Русвелт и ударна група америчког амфибијског нападног брода извеле су заједничке вежбе у Јужном кинеском мору 15. марта.

Након што је на Теодор Русвелту избила епидемија коронавируса, САД су у уторак поново упутиле патролни авион П-3Ц у ову област, известила је у среду Кинеска централна телевизија позивајући се на стране извештаје.

Избијање Ковид-19 значајно је смањило способност размештања ратних бродова америчке морнарице у азијско-пацифичком региону и очекивало се повећање размештања ратних авиона, тако да може задржати своје присуство истовремено стекавши обавештеност, рекао је Веј.

Кинеска војска је током вежби показали да је способна да отера уљезе и непријатеље рекао је.

На питање о честим америчким војним активностима у Јужном кинеском мору, портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуокианг рекао је на редовној конференцији за штампу 26. марта да су акције САД угрозиле безбедност приморских земаља у региону и поткопале мир и стабилност. Кинеске трупе предузеће све неопходне мере како би одлучно одбраниле национални суверенитет и безбедност, рекао је Рен.

Како су морнари испратили смењеног капетана сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА