Најновије

СРБИЈА У ШОКУ! Трамп покушао да нам отме респираторе?

Шеф Беле куће Доналд Трамп спреман је да плати колико год треба да би обезбедио респираторе. У случају када ни новац не помаже, амерички агенти широм света буквално отимају опрему где год да је нађу и шаљу је у Америку, а на мети Трампових ловаца нашли су се и српски респиратори, тврди портал Српски Телеграф.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

- Американци не презају ни од чега. Не занима их да ли је неко пре њих већ наручио и платио. То су нама урадили са једном кинеском компанијом. Међутим, врло брзо је проблем решен захваљујући јаким политичким везама Београда и Пекинга. Кинески председник, који има одличне пријатељске односе са Вучићем, није дозволио да респиратори оду у Вашингтон. Оно што се договорио са српским председником Кина поштује, па су тако кинески респиратори за којима влада општа отимачина у свету, а које је Србија наручила ипак стигли у Београд - прецизира извор.

Илегална борба за главну робу

Историчар Саша Адамовић објашњава да је свака држава у суштини егоистична. С обзиром на то да је Америка велика сила и да је озбиљно погођена пандемијом, не чуди што не бирају средства како би набавили опрему која ће им помоћи да сачувају животе грађанима.

- Респиратори су постали главна роба, прибегава се илегалним средствима како би се дошло до њих. Што се нас тиче, Србија се засад одлично сналази. На нашу срећу показало се да имамо искрене пријатеље како у Кини тако и у Русији. Помоћ коју нам шаљу не огледа се само у материјалном већ и у људству. И Москва и Пекинг су послале своје људе, експерте, да нам помогну у борби против пандемије - наводи Адамовић.

Ни паре не помажу

Американце су недавно јавно прозвале Немачка и Француска оптуживши их да су ангажовали агенте који делују по целом свету и отимају респираторе. На све то, амерички шеф државе наредио је заплену свих медицинских производа који се производе у тој земљи, а намењени су извозу, све док се не утврди да ли је Америци потребна та опрема у борби против коронавируса.

- Држава ће обуставити извоз респиратора, заштитних маски и хируршких рукавица - стоји у саопштењима америчке царине и граничне контроле и савезне агенције за ванредно стање.

Респиратор, уместо 26.000, сад кошта 300.000 евра

Говорећи о ценама на тржишту, председник државе рекао је да респиратор некада коштао око 26.000 евра, а данас не може да се купи ни за 300.000 евра.

Истовремено, Трамп не жали новац како би се докопао машина које спасавају животе.

- Ако респиратор кошта 30.000, Американци понуде 120.000 долара. Произвођачи, идући за зарадом, продају њима, чак и респираторе које је пре тога наручила и платила нека друга земља. Са таквом ситуацијом суочила се и Србија. Платили смо респираторе, али су их произвођачи продали за много више новца. Светски лидери се буквално туку за сваки апарат - објашњава наш саговорник.

Када је реч о Србији, председник државе Александар Вучић, који се посебно ангажовао у набаци медицинске опреме, навео је податак да наша држава оволики број респиратора није набавила у последњих 30-40 година.

- Када Америка наручи 30.000 респиратора, онда крене туча јер се све друге земље исто боре. Немачка, која има произвођача "Дрегер", подигла је производњу са 28.000 на 40.000. Имате Шпанију, која је оптуживала Турску за одузимање опреме. То све води и ка расту цене од два до пет пута јер никоме више није важан новац - објаснио је председник Србије.

Додао је да Србија, и у таквој ситуацији, према његовим речима, није немоћна јер је сналажљива.

- Не зато што је неко много паметан, већ што смо међу првима разумели какво је стање. Упутили смо одмах агенте и радимо у тимовима. Разговарамо са председницима и премијерима земаља. Боримо се за сваки респиратор, за сваку маску - рекао је председник који ће већ сутра разговарати са председником Кине Си Ðинпингом.

Ојадили и Барбадос

Прошлог четврта мета америчких специјалаца био је Барбадос. Према речима министра здравља те државе Џефрија Бостика, Американци су пресрели пошиљку медицинског материјала тој земљи. У пошиљци је било 20 респиратора, које је Барбадосу поклонио неименовани дародавац.

Нефер борба

Градоначелник Новог Сада и потпредседник СНС Милош Вучевић оцењује да се Србија одлично сналази и успева да обезбеди потребну опрему.

- Рекао бих да је наша држава у неравноправним условима успела да обезбеди значајну количину респиратора који могу бити одлучујући у борби за људске животе. Пре свега захваљујући ангажовању председника Вучића, Србија је успела да обезбеди респираторе, што донацијама, што куповином. И то у тренутку када је то било најпотребније. И да се ти респиратори распореде у болнице широм Србије. То је велики успех, ког ми можда нисмо свесни у овом тренутку - наводи Вучевић.

Америка нам послала 6.000 тестова

Упркос отимачини око респратора, Америка, с друге стране, државама које се боре против пандемије помаже у набавци тестова за коронавирус. Наиме, током викенда у Београд је стигло 6.000 тестова за утврђивање новог коронавируса, као донација САД уз посредство Светске здравствене организације. Председник Србије је захвалио Ентонију Годфрију, америчким амбасадору, на личном залагању и на помоћи коју САД пружају Србији.

Мере највероватније до Дана победе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА