Најновије

ЗЛОКОБНЕ ТЕОРИЈЕ ЗАВЕРЕ: Док Америка тоне у хаос, Трамп напада Кину!

Кинеска национална здравствена комисија известила је у недељу да је 18. априла забележено 16 нових случајева заразе корона вирусом, што је најмањи број од 17. марта и мање од 27 дан раније.

Делагација САД и Кине (Фото: Flickr)

Од нових случајева, 9 је било увезених инфекција, најмање од 13. марта, а 17 мање у односу на дан раније. Преосталих 7 потврђених случајева пренели су се локално, у поређењу с 10 претходног дана.

Нових смртних случајева није било.

Укупни број потврђених случајева корона вируса у земљи досегао је 18. априла 82.735, док је укупан број умрлих од вируса износио 4.632, известила је комисија.

Све те кинеске бројке нимало не фасцинирају Американце, пре свих Доналда Трампа, који је на брифинг с новинарима довео докторку Дебору Биркс да презентује најновије податке о смртности од последица корона вируса у свету.

Она је донела и презентовала статистику на којој је видљиво да је број смртних случајева у Кини на 100.000 људи само 0.33. С друге стране, у Белгији је ужасних 45.2. Закључак те мини презентације био је - зар стварно неко верује подацима из Пекинга?

Те речи је изговорио Доналд Трамп, али с њим се сложила и Биркс која је додала да је Кина пала на тесту транспарентности извештавања о последицама пандемије корона вируса.- Пазите, земље које имају сјајне здравствене системе попут Уједињеног Краљевства, Белгије, Француске и Шпаније имају стопу морталитета од 20 до 45, а Кина има само 0.33, онда је јасно да ту нешто не штима - рекла је докторка Биркс и додала: "Онда у једном дану удвоструче број мртвих у Вухану."

У причу се брзо укључио Доналд Трамп.

- Ма не, то је немогуће. Ти бројеви су нестварни - рекао је он.

Трамп је упозорио Кину да би могла сносити последице јер је можда "свесно одговорна" за пандемију корона вируса.

- Могла је (пандемија) да буде заустављена у Кини пре него што је почела, а није, и сада цели свет пати због ње. Ако је то била грешка - грешка је грешка. Али ако су свесно одговорни, сматрам да онда свакако треба бити последица - рекао је Трамп новинарима у Белој кући, преноси "Јутарњи лист".

Амерички председник није појаснио које ће кораке САД предузети.

Трамп је рекао да су Кинези били "збуњени" те да је питање је ли корона вирус "грешка која је измакла контроли или је то учињено намерно".

- Кажу да смо ми на првом месту (по стопи морталитета), али то није истина. Кина је 'број један', а не ми. Разлика није мала, чак им нисмо ни близу! Само да то знате. Ја знам. Они знају. Али ништа не желе рећи. Зашто? То ћете ви морати објаснити свету. Једног дана ћу и ја објаснити - рекао је он.

Нисте искористили пун капацитет тестова! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА