Најновије

„Дифенс Екпрес“: Украјина шпијунира Русију уз помоћ западних сателита

Украјина прати акције Русије на Криму и у оквиру антитерористичке операције (АТО) и операције Уједињених снага на истоку земље користи западне сателите за сондирање Земље из орбите, саопштила је консултантска агенција „Дифенс Екпрес“.

Сателит (Фото: Pixabay)

Према подацима агенције, циљеви праћења руских територија су, пре свега, одређивање састава, положаја и кретања њених група, затим проналажење система за управљање војском, откривање инжењерских баријера, детекција нових врста војне технике, а такође и процена резултата уништавања „непријатеља“.

„Дифенс Експрес“ истиче такође да Украјина има споразуме са 19 држава о размени сателитских података, укључујући оне које си добијени захваљујући комерцијалним свемирским апаратима.

У извештају се наводи и да, рецимо, само америчка компанија „Диџитал глоуб“ има могућност да на дневном нивоу сними преко 17.000 квадратних километара територије.

Прецизира се и да за те потребе америчка компанија користи сателите „Ворлдвју 1“ и „Ворлдвју 2“.

Говорећи о украјинским сателитима, агенција наводи да космички аппарат  „Сич-1“ није више у употреби, а радови на његовој замени „Сич-2“, још нису завршени.

Ево како је руски борбени ловац задивио свет! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА