Најновије

КАМАРИЛА ИСТАКНУТИХ СРБОМРЗАЦА НАПАЛА ТРАМПА: Он ће покушати да покраде изборе!

Амерички председник Доналд Трамп могао би да покуша да покраде председничке изборе у новембру, поручио је Џо Бајден, његов ривал из табора Демократске партије.

Џо Бајден (Фото: Flickr)

"Највише сам забринут да ће Трамп покушати да украде изборе. Међутим, апсолутно сам убеђен да ће га војска испратити из Беле куће ако изгуби, а одбије да напусти функцију", поручио је Бајден.

С друге стране, амерички лидер већ је упозорио да би гласање поштом због коронавируса довело до велике крађе гласова, али је за то он оптужио демократе.

Земље трећег света

Овакве оптужбе доскоро су се могле чути само у земљама трећег света, аутократским друштвима или државама с крхком демократијом. Једноставно, нису биле замисливе у САД, које су сматране светиоником демократије.

Међутим, све се променило последњих деценија. Са све чешћим војним интервенцијама широм планете, америчког друштво се поларизовало и дијалог између две најмоћније партије - Републиканске и Демократске - нестао је. То је показао већ импичмент председника Била Клинтона, али се права пукотина у изборном систему видела 2000, кад је Џорџ Буш победио с разликом од само 537 гласова на Флориди, у држави у којој је његов брат Џеб био гувернер. Резултати су били оспоравани пуних месец дана, а ни данас није јасно колико је бројање било прецизно и правилно.

Највећи проблем досад, ипак, били су избори за председника 2016, на којима је Трамп победио бившу прву даму Хилари Клинтон. Током избора унутар Републиканске партије многи кандидати, део естаблишмента, тврдили су да се контроверзни бизнисмен и ријалити звезда кандидовао само да би помогао Клинтоновима, иначе дотадашњим пријатељима, да се врате у Белу кућу.

Како је Трамп привлачио све више присталица међу републиканцима, наратив се променио, па се тврдило ће њихове гласове покрасти "дубока држава", под којом се подразумевала учаурена вашингтонска бирократија. Чак и након победе веровало се да Трампу неће дозволити да у јануару 2017. преузме власт.

Исте теорије бујале су с друге стране. Демократе су тврдиле да је за скок Трампове популарности заслужна Русија и да су на изборе преко медија, друштвених мрежа и хакерских напада, утицале тајне службе под контролом Владимира Путина. Ово је остао наратив демократа и током мандата 45. председника САД, па је покренута и истрага о томе. Неки људи су завршили у затвору, али сама завера није доказана.

Како год било, самим тврдњама да је нека друга држава утицала на изборе демократе су поткопале поверење у политички систем сопствене државе и прилично срозале углед САД. А такве оптужбе, које забављају све које долазе из земаља у којима се Вашингтон отворено мешао у изборе деценијама, само су заоштриле поделе у друштву.

Уништавање изнутра

"Ако Трамп подрива поверење у америчку демократију одозго, Демократска партија је подрива одоздо, а корозивна концентрација новца милијардера је уништава изнутра. Американци се често хвале да имају најстарију демократију на свету. То је сумњива тврдња, али устав САД јесте најдуже на снази. Међутим, устав писан 1780-их је доста промењен за 240 година. Америчка подела моћи показала се инфериорном у односу на европски систем. Где год да је копиран амерички модел демократије, он је пропао или у диктатури или у револуцији", пише за Вик аналитичар Рајан Купер.

Председник Украјине отказао све састанке и пословна путовања! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА