Најновије

СИТУАЦИЈА ЈЕ ЕКСТРЕМНО ОПАСНА: Трамп задао жесток ударац Немачкој!

Амерички председник Доналд Трамп у понедељак је званично потврдио у Вашингтону да ће значајно смањити највећи амерички војни контингент у Европи, стациониран у Немачкој. Овакав корак образложио је одбијањем немачке савезне владе да испуни циљ НАТО: издвајање два одсто бруто друштвеног производа за војску до 2024. Немачка влада јесте значајно повећала буџет за војску, али је 2019. удео износио ипак само 1,38 одсто БДП.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Трамп оптужује владу Ангеле Меркел и због неповољног положаја Америке на трговинском плану. Притом му је највећи трн у оку немачко-руски пројекат “Северни ток 2” кроз Балтичко море који само што није завршен.

Најава смањења броја америчких војника у Немачкој са 34.500 на 25.000 изазвала је жестоке критике у Немачкој, па је председник "Левице" Дитмар Барч оценио да је реч о “уцени”, каква је “потпуно недопустива” међу партнерима у НАТО. Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг најавио је да ће с министрима одбране чланица у наредна два дана разговарати “о овој теми значајној за цео савез”.

Политиколог Томас Јегер, стручњак за Америку са Универзитета у Келну, оценио је за “Фокус” да је “ситуација екстремно опасна”, пре свега због “недостатка алтернатива” за реаговање на Трампову иницијативу.

Маневарски простор Ангеле Меркел је “веома мали”, а Јегер ту тврдњу заснива на следећим чињеницама:

1. Издвајања за војску није могуће драстично повећати од данас до сутра. На смањење финансијске флексибилности Немачке утицала је, између осталог, криза изазвана корона вирусом. Поврх свега, “у фракцијама коалиционе владе не постоји воља за значајније повећање издвајања”, сматра Јегер.

2. Спор због Северног тока 2 “ескалира”, а савезна влада је и унутар ЕУ “прилично усамљена” када је у питању тај пројекат. Али будући да је гасовод скоро завршен, а влада везана уговорима, одустајање не долази у обзир.

- Притисци ће се појачати, јер је америчка влада већ најавила да ће проширити санкције због гасовода на све државе које на било који начин учествују у изградњи – каже Јегер.

3. Економска сарадња са САД тренутно је веома отежана, пре свега због санкција које је Доналд Трамп увео због изградње гасовода. Ово потврђује предлог немачке министарке одбране Анегрет Крамп-Каренбауер да одобровоље САД тако што ће старе немачке борбене авионе “Торнадо” заменити америчким авионима Ф-34 који је наишао на снажан отпор у влади.

- Меркел никада неће запоставити сопствене економске интересе у корист економских интереса друге земље – каже Јегер.

Крамп-Каренбауер је у интервјуу “Фокусу” указала на то колико је важно присуство америчке војске у Немачкој. Она је подсетила да руске крстареће ракете ССЦ-8 “представљају опасност за готово целу Европу” и да је Русија “значајно унапредила нуклеарно наоружање”.

Према Јегеровим речима, основни проблем одувек је био у томе што америчког председника “ни најмање не занимају” безбедносни интереси Европе, упркос критикама високих америчких војних званичника. Бен Хоџиз, бивши командант америчких снага у Европи, указао је на то да улога преосталих 34.500 америчких војника у Немачкој није првенствено да штите Немачку, већ да су они неопходни као подршка “америчким јединицама, на пример, на путу до Африке или на Блиски исток”.

Трамп запретио демонстрантима непознатим мерама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА