Најновије

"Вучића виде и као гаранцију признања Косова"

"Кад гледате резултате избора у Србији, видите земљу која је на путу једнопартијској држави са плебисцитарним венцима. Вучића неки виде као гаранцију да ће Србија признати Косово и тако помоћи у решавању једног од најважнијих сукоба у региону", наводи се у тексту немачког "Франкфуртер Алгемајнеа".

Овај немачки медиј наводи да досадашња власт има огромну већину у парламенту.

- Претходна коалиција напредњака и социјалиста заједнички држи 221 од 250 мандата у парламенту. Опозиција Србије, која је делом бојкотовала изборе у знак протеста против општих услова, само је квантитет који се не може занемарити. Поред неких представника мањина - Мађара, Албанаца и муслимана са српске границе са Црном Гором, за које важи нижи праг цензуса, само је једна (делимично) опозициона странка успела да пређе праг цензуса од три одсто. Чак је најавила и намеру да сарађује са претходном Владом.

Мала излазност

- Дуго се бавим политиком, али никада нисам доживео овакав тренутак - прокоментарисао је Вучић победу своје странке, док немачки медиј наводи да је одзив гласача био низак због комбинације бојкота многих опозиционих странака, страха од коронавируса и лошем времена на дан гласања.

- Како се овај резултат може тумачити? Овај резултат се може тумачити кроз изјаву Оливера Варејија, комесара Европске уније за проширење. Мађар је говорио о "важном дану" за Србију и рекао је да се радује заједничком раду како би Балкан могао брзо да крене ка чланству у ЕУ. То се види и у мађарској влади, коју је Вучић подржао у изборној кампањи. Подршка је стигла и од Доналда Туска, лидера Европске народне странке, удружења хришћанских демократа и конзервативаца у Европи - наводи "Франкфуртер Алгемајне" и додаје:

- Али, можете и да погледате ближе. Тада видите земљу која је на путу једнопартијској држави са плебисцитарним венцима. Земља у којој ће председникова странка у будућности бити заступљена још више у парламенту него Путинова странка Уједињена Русија у Думи у Москви. То би се могло видети као запањујући доказ једногласности српског бирачког тела.

Развој заснован на руском моделу?

Немачки медиј наводи да је коронавирус "ојачао подршку Влади".

- Ово сугерише да је пандемија у Србији, бар у кратком року, још једном ојачала већ солидну подршку Владе. Али осим тога, постоје и други разлози због којих састав новог парламента Србије више подсећа на руске услове него на оне који су уобичајени у већини демократија у ЕУ. Зато што се држава српске демократије у неким аспектима развијала више по руским или белоруским, него по европским стандардима.

"Франкфуртер Алгемајне" закључује да медији који су под контролом власти олакшавају посао Српској напредној странци.

- Већина масовних медија - телевизијски канали, интернет портали и новине - под контролом су пословних људи који уско сарађују са Владом. Ови медији прате рад власти са дугорочним похвалама и систематски нападају опозицију. Власти и неке друге државне институције стављене су у службу владајуће странке, а не очекује се да ће званичници бити лојални држави, већ странци - истиче овај медиј и додаје:

- То није интерно питање, јер је и Србија кандидат за чланство у Европској унији. Европска народна партија (ЕПП) је прихватио Српску напредну странку као придружену чланицу. У неким европским престоницама Вучић, бивши министар информисања српског тиранина Слободана Милошевића, који је умро у притвору у Међународном суду за ратне злочине у Хагу 2006. године, био је или се сматра важним регионалним партнером, чија се домаћа политика мора предвидети у интересу стабилности југоисточне Европе.

Медиј наводи да сада СНС има двотрећинску већину у Скупштини и да има могућност да мења Устав.

- Вучића неки виде као гаранцију да ће Србија признати Косово и тако помоћи у решавању једног од најважнијих сукоба у региону. Чини се да се та жеља још више приближила резултату ових избора. На крају крајева, Вучићева странка би сада имала већину да мења преамбулу српског Устава, који стоји на путу признавања Косова, без обзира на партнере. Али, ако мислите да ће се то десити сада, можда ћете бити разочарани. Сам Вучић је јасно ставио до знања да чланство у ЕУ у замену за признање Косова није довољно. Београд жели више, а вероватно пре свега територијалну накнаду на северу Косова и Босне, чак и ако се то спољном свету не саопшти отворено.

Шта је Лавров заправо рекао Вучићу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Франкфуртер алгемајне цајтунг  

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА