Најновије

КИНЕЗИ ПРИРЕДИЛИ СПЕКТАКЛ! Фестивал змајевих чамаца је јединствени догађај са дубоком традицијом! (ФОТО)

Кина је мултиетничка земља са историјом дугом 5000 година. У том историјском процесу непрестаног развоја, настали су многи јединствени традиционални фестивали, а ми ћемо вас данас упознати са Фестивалом змајевих чамаца.

Трке змајевих чамаца у Кини (Фото: Синхуа)

Сваке године петог дана петог месеца по лунарном календару обележава се Фестивал змајевих чамаца. Фестивал је у почетку био само један летњи празник који се обележавао са циљем спречавања болести, заштите од нечистих сила и несрећа. Према традиционалним кинеским веровањима везаним за годишња доба, то је период прелаза из пролећа у лето, период жестоке борбе јина и јанга, смрти и живота. Из тог разлога, обичаји који прате Фестивал змајевих чамаца повезани су са постизањем оптималне физичке спреме, али и достизањем потпуне смирености тела и ума врећицама са биљем које се користи у традиционалној кинеској медицини, иђиротом, кинеским пелином који се окаче да висе изнад улазних врата, испијањем лекова и вина, итд.

Због тога што је на дан обележавања Фестивала змајевих чамаца Ћи Јуен, песник-родољуб државе Чу током периода Зараћених држава извршио самоубиство скочивши у реку, обичаји су се, уз првобитни циљ заштите од нечистих сила, постепено развили у свечаности поводом сећања на Ћи Јуена.

Фестивал змајевих чамаца има историју дугу више од 2500 година, а у Кини је у исто време и државни празник и значајан традиционални летњи фестивал. Сваке године за време Фестивала змајевих чамаца, људи једу зонгзи (посластица од пиринча куваног у бамбусовом листу), организују трке змајевих чамаца, каче лековито биље, али и одржавају разне активности и свечаности поводом сећања на великог Ћи Јуена, и у исто време за „призивање“ повољних временских услова и доброг приноса. Ова живахна, празнична атмосфера наставља се све до двадесет петог дана петог месеца по лунарном календару, са укупним трајањем од двадесет дана.

Висеће врећице користе се за украшавање одеће и растеривање злих духова. (Фото: Синхуа)

Врећице различитих облика могу бити испуњене цинабаром, реалгаром, мирисним биљем... обично се праве од свиле, а њихов мирис испуњава простор. (Фото: Синхуа)

Зонгзи: просо, кинеска урма, шитаке печурка умотана у бамбусов лист, добија облик троугла (на кинеском: облик „крављих рогова“) (Фото: Синхуа)

Иђирот и кинески пелин који се окаче изнад улазних врата, одбијају комарце, инсекте и мраве, прочишћавају ваздух. (Фото: Синхуа)

Кина предузима контрамере против четири америчка медија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Синхуа/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА