Најновије

ОВА ОСОБА ДОЛАЗИ НА ЧЕЛО САД! Ево шта се дешава у случају да Трамп и Пенс оболе од короне! Устав јасан!

Шта ће се догодити ако председник САД Доналд Трамп или потпредседник Мајк Пенс буду заражени короном, или још горе, ако обојица оболе истовремено?

Доналд Трамп и Мајк Пенс (Фото: Flickr)

Резултат тога би могао бити било шта, од привременог поремећаја до свеобухватне уставне кризе с конкурентним захтевима за председништво.

Степен економских и геополитичких потреса јако би зависио од тежине болести, а посебно од тога да ли је Трамп постао онеспособљен, кажу садашњи и бивши званичници Беле куће и спољни експерти.

„За све постоји протокол“, каже Давид Акелрод, бивши старији саветник Беле куће у време Барака Обаме.

"Рутински смо пролазили кроз вежбе шта да радимо у случају терористичких или нуклеарних напада, али искрено никада нисам очекивао да ће доћи до пандемије попут оне са којом се сада суочава Бела кућа."

Тржишта би готово сигурно пала на вест о председничкој дијагнози, каже Иан Бремер, председник "Еурасиа Гроуп", консултантске фирме за геополитичку опасност.

"Ако би Трамп био стављен је у карантин у својој резиденцији, а истовремено настави да руководи владом и да твитује, мислим да би онда последице по тржиште биле минималне", каже Бремер.

Чак и ако би се Трамп превише разболео постоји поступак који су прошли председници користили да се привремено одрекну власти. Наиме 25. амандман Устава допушта Трумпу да контролу преда потпредседнику, а затим је поново преузме чим се прогласи способним. Џорџ В. Буш је учинио два пута током свог мандата, док је био подвргнут медицинским процедурама, а Роналд Реаган једном, током операције дебелог црева. Ако би Трамп изненада био у таквом стању да хитно мора да буде прикључен нпр на респиратор, 25. амандман омогућава потпредседнику и кабинету да изврше пренос председничке власти.

Чак и у случају да премину и председник Трамп и потпредседник Пенс, што је статистички мало вероватно, постоји процедура за тако нешто.

„У том случају, линија сукцесије је јасна“, каже Илиа Сомин, професор права.

"Председавајућа Представничког дома САД Ненси Пелоси преузела би дужност."

Међутим, уставни стручњаци упозоравају да би хаос могао настати ако и Трамп и Пенс буду онеспособљени од Ковид-19, јер закон даје малу простора у решавању таквог сценарија.

„То би био прави хаос који би могао резултирати потпуним пропадањем устава“, каже Брајан Калт, професор права на Универзитету Мичиген.

„Одмах би се ишло на суд, и они би морали брзо да одлуче шта да раде. Јер не знати ко је председник чак и неколико сати може бити изузетно опасно за земљу. "

Ако и Трамп и Пенс нису у стању да испуне своје дужности, не би могао да се спроведе 25. амандман. Устав налаже Конгресу да усвоји линију сукцесије, која је недавно ажурирана Законом о сукцесији председника из 1947. године - закон који председавајућег Представничког дома Ненси Пелоси ставља на ред за место председника.

Поједини траже да се промени Устав и да следећи у реду за шефа беле куће буде Државни секретар (у овом случају то би био Мајк Пенс).

У размени ватре гранатом погођена погрешна мета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА