Најновије

АМЕРИКАНЦИ У СТРАХУ: Шта ако се Трамп и Пенс заразе и разболе?

Епидемија коронавируса у САД се не стишава. Председник Доналд Трамп недавно је почео да носи маску у јавности и да апелује на поштовање мера.

Доналд Трамп и Мајк Пенс (Фото: Flickr)

Ако би се амерички председник Доналд Трамп заразио коронавирусом, постоји неколико потенцијалних сценарија.

Стручњаци истичу да је врло битно да се у сваком тренутку зна ко је главни за одређене ситуације. Бивши саветник председника Барака Обаме, Дејвид Акселрод, рекао је да се обично пролази кроз вежбе за разне ситуације као што су терористичке и нуклеарне претње. Међутим, каже да никад није учествовао у вежби за случај пандемије.

Слично се догодило у Великој Британији када је оболео премијер Борис Џонсон. Он је овластио министра Доминика Раба да обавља неке дужности, али никад није формално пренео потпуну моћ на њега. Сада се вратио на посао.

У једном сценарију, Трамп би могао да буде у карантину у резиденцији, али да остане надлежан за неке послове.

Ако би Трамп задобио тежу форму болести, постоји механизам који дозвољава председницима да привремено препусте моћ. Двадесет пет уставни амандман дозвољава Трампу да преда контролу потпредседнику, и да је поново преузме чим буде способан.

Џорџ Буш млађи је то радио двапут током мандата, због медицинских разлога. И Роналд Реган је био спречен да обавља дуженост неко време због операције након покушаја убиства.

Могућа уставна криза

Међутим, интересантно је питање шта би се догодило ако и председник и потпредседник оболе и не могу да врше дужност. Професор права Иља Сомин каже да би у том случају председница Представничког дома Конгреса Ненси Пелоси могла да дође на чело САД.

С друге стране, стручњаци упозоравају да би настао уставни хаос уколико би и Трамп и Мајк Пенс оболели, јер закон није потпуно јасан. Наводе да би суд морао да донесе одлуку брзо, јер би само неколико сати нејасноће могло да изазове велике последице.

Ако председник и потпредседник не могу да обављају дужност, Устав налаже Конгресу да одреди ко ће бити на челу државе. Последњи пут то је регулисано актом из 1947. године, и према њему је Ненси Пелоси та која би преузела дужност.

Проблем је у томе што Устав не нуди процедуру за одређивање председникове неспособности да управља, што пружа много могућности за Пелоси да прогласи себе надлежном, и ако Трамп и Пенс наведу да су способни за посао.

Иначе, епидемија у САД се не стишава. Председник Трамп је отказао конвенцију Републиканске странке на Флориди која је требало да буде одржана следећег месеца.

"Није време за то", рекао је Трамп и додао да ће одржати говор, али у другачијој форми.

Он је на брифингу у Белој кући рекао да је главни разлог за такву одлуку безбедност.

Војска у крвавом обрачуну са непријатељским трупама! Тигрови у жестокој офанзиви! Више о том ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА