Најновије

КРИЗНИ ШТАБ: Имамо места за благи оптимизам, у Београду има довољно капацитета

Кризни штаб је у 15 сати саопштио најновији корона биланс - 8 преминулих у последњих 24 сата, тестирани су узорци 10.381 особе од којих је 467 позитивно, на респираторима 169 пацијената.

Кризни штаб (Фото: Јутјуб)

У Републици Србији је до 15 часова 26. јула 2020. године регистровано укупно 23.730 потврђених случајева КОВИД-19.

До 15 часова у Републици Србији тестирано је укупно 621.714 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

На конференцији говоре докторка Дарија Кисић Тепавчевић, доктор Мијомир Пелемиш и имунолог Срђа Јанковић.

- Имамо места за благи оптимизам. Последњих дана се смањује број особа које захтевају хоспитализацију и смањује се број прегледа у ковид амбулантама - рекла је докторка.

Питања новинара

О местима у болницама у Београду

- Било је пре неколико дана са смештајем болесника у београду, а сада је ситуација стабилизована. Не упућујемо болеснике из Београда у унутрашњост -казао је Пелемиш.

Докторка Кисић Тепавчевић је нагласила да су значајна жаришта и у Крагујевцу, Новом Саду, Шапцу и Краљеву, и да се интензивно прати епидемиолшка ситуација у циљу сузбијања и контроле епидемије.

- Београд је и даље највеће жариште, на другом месту је Крагујевац, а на трећем Нови Сад. Када би се гледлао по броју становника, највећа стопа обољевања била би у Крагујевцу. испред Београда и Новог Сада. Остала жаришта су још Шабац и Краљево.

О повећању смртности другог пика

- Одржава се на истом нивоу од почетка епидемије. Сада имамо већи број лабораторијски потврђених случајева. У болницама су нам особе које имају средњу тешку или тешку пнеумонију, за разлику од првог пика где су били хоспотализовани чак и они без симптома. Зато се стиче утисак да су сада теже форме болести, јесу оне који су у болници, али сада је већи број инфицираних особа, како код нас тако и у Европи и у свету, тако да се стопа морталитета и леталитета одржава у оном нивоу у каквом је била од почетка епидемије - рекла је др Кисић Тепавчевић.

- Када је у питању узрасна дистрибуција преминулих просечан узраст је 69,4 година. Преминуло је шест особа мушког и две особе женског пола. Ипак, Има места за оптимизам. Смањује се број особа који захтевају хоспитализацију, као и број прегледа. Тако је у Београду било нешто мало мање од 2.000 прегледа, а просек је био 2.700 - рекла је докторка.

- Физичка дистанца јесте нешто што омогућава и спречава преношење вируса, али морамо да предузмемо све мере и да перемо руке и да носимо маску, без обзира колико то изгледало банално, а ми се осећали здраво. За сада нема података да је дошло до измене вируса, суштина је да без обзира на велики број непознаница знамо како можемо да спречимо да се инфицирамо - нагласила је докторка.

- Овај вирус је препознат да је узроковао упале плућа, а потом је почео да напада друге органе. То раде и други вируси - указао је Пелемиш.

О начину се прати тренд новозаражених

- Узорковање се врши у свим ковид амбулантама, а неки имају и више од једне амбуланте исве оне добијају информације о позитивности тестова које су послале лабораторије и подаци се објављују на тај дан. Којом брзином ће да се објављује зависи и од особа које уносе те податке. Ми објављујемо резултате у 15 часова и то су они обједињени из свих пунктова који врше узорковање. Сви бисмо хтели истог тренутка обједињене резултате. Али сваки завод зна комплетну епидемиолошку ситуацију на својој територији и све се одлуке доносе на нивоу локалних Кризних штабова - казала је Кисић Тепавчевић.

Доктор Пелемиш каже да је најважнија клиничка слика и да се на основу тога одлучује да ли ће се пацијент лечити у болници или код куће.

- Ми знамо какве промене у крви и на плућима вирус даје, ако пацијент има те карактеристике он се прима и лечи се, а тест се чека. Ниједном болеснику неће нашкодити то што чека тест - рекао је он.

О промени стратегије

- Стратегија се своди на једно те исто, на мере које стално понављамо, она може да буде обавезујућа, препоручена, али се своди на једно те исто. У суштини у читавом свету се све стратешке мере врте око превентивних мера. Не могу да прихватим да је иједан закон или одлука изнад наше жеље да останемо здрави - рекла је Кисић Тепавчевић.

О петицији "Уједињени против ковида"

- Прихватићемо сваку нову идеју, јер се сви боримо за здравље грађана Србије и то је наш задатак. Ја позивам све њих, који имају било какву идеју, а нисам чуо ниједну нову да их спроведемо. Позивам све те уважене колеге да нам се придруже да се боримо против заједничког непријатеља, а не да се бавимо политиком. Мене политика не занима већ само здравље нашег народа - рекао је Пелемиш на конференцији.

О опадању броја пацијената на респиратору

- То показује да доктори који раде у Ковид болницама пазе и не журе да стављају прерано пацијенте на респиратор, јер прерано стављање може да буде лоше. Ово само показује да имате мање животно угрожених пацијената. Тако нешто је незахвално коментарисати јер има болесника који на другачији начин примају кисеоник - рекао је др Мијомир Пелемиш и додао:

- Није тачно да је болест сада блажа, чак напротив. Пнеумоније су теже и много је више пацијената на респираторима. Преминули од данас нису били у најмлађој популацији. Било је јасно зашто је више заражено и зашто су клиничке слике теже, доста времена су проводили заједно па су више вируса покупили. Нико није здрав. Било је пацијената који су имали претешке пнеумоније, а говорили су да немају никакве раније болести.

О карантину за грађане који долазе из иностранства

- Да, разматраћемо и о томе јер размена људи из различитих земаља, као и међународни саобраћај представљају претњу. Причамо, разматрамо и дискутујемо и гледамо који су то најбољи обрасци реаговања - рекла је Кисић Тепавчевић.

Милови послушници поново ударају на свештена лица! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА