Најновије

ОВАЈ ПУТ ИМ КОРОНА НИЈЕ ПРОБЛЕМ: Седница Скупштине следеће недеље!

Конститутивна седница новог сазива Скупштине Србије, према незваничним најавама, највероватније ће бити одржана током следеће недеље, иако је у више од 30 општина расписана ванредна ситуација и на снази је правилник према којем у затвореном простору може да борави један човек на четири квадратна метра.

Српски парламент (Фото: Јутјуб)

Познаваоци Устава би рекли да Народна скупштина мора да функционише и у време ванредних здравствених ситуација, сходно томе и у пандемији, поготову у време ванредног стања, међутим, у марту је оно уведено без гласања народних посланика. Извесно време скупштина није била сазивана, јер је на снази била одлука Кризног штаба да у затвореном простору може да буде највише 100 људи. Тог тренутка у парламенту је за усвајање одлука било неопходно присуство 126 посланика, те је једноставно одлучено да је рад парламента немогућ.

Један део опозиције данима је безуспешно покушавао да докаже да је овом одлуком прекршен Устав републике Србије. Међу њима је био и Саша Радуловић, који је испред покрета “Доста је било” говорио да је Скупштини Србије одузета Уставом дефинисана надлежност одлучивања о увођењу ванредног стања.

“На епидемије и пандемије се односи Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Несхватљиво је да председник СНС, председница Народне Скупштине и председница Владе не познају законе, не поштују Устав и злоупотребљавају свој положај, практично суспендујући највише законодавно тело. Изгледа да је за председника СНС много важније питање како одгодити пропале изборе од поштовања Устава и закона”, говорио је тада Радуловић, без много ефекта.

Уследило је, затим, неколико изјава високих европских званичника, који су упозоравали на суспензију демократије у Србији.

Посланица Европског парламента и председавајућа Делегације Европског парламента за Србију Тања Фајон позвала је 15. априла власти на Западном Балкану да осигурају уставну улогу парламента у нагледању мера за борбу против корона вируса.

“Суспензија демократије није опција у овим тешким временима”, написала је на свом Твитер налогу Фајон.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик такође је поручио да је у временима кризе изузетно важно да парламенти земаља кандидата за чланство ЕУ наставе да играју своју уставну улогу.
“Демократија не може бити жртва пандемије”, истакао је Билчик.

Тек након ових упозорења, председник Србије најавио је могућност да се организује заседање државног парламента.

Прва седница одржана је 6. маја, када су посланици дошли под маскама и били заштићени пластичним визирима, али само да би гласали о укидању ванредног стања, што су и урадили. Седницу је у први мах обележила изјава премијерке Ане Брнабић да увођење ванредног стања уз њен и супотписе председнице Народне скупштине Маје Гојковић и председника Републике Александра Вучића, без расправе народних посланика о томе, “није била бахато понашање већ одговорно”.

Убрзо су, међутим, ове речи остале у сенци наступа лидера Двери Бошка Обрадовића, који је ушао у салу Скупштине узвикујући “доле Влада”. Скупштинско обезбеђење, које је председница Скупштине Маја Гојковић послала да га избаце из сале, није му смело прићи јер им је упорно довикивао да морају да поштују раздаљину од два метра. Инцидент се завршио изношењем Обрадовића из скупштинске сале.

Сада се очекује наставак рада скупштине, што ће по свему судећи бити следеће недеље, када ће нови посланици положити заклетву. И тако прекршити правилник који је донео Кризни штаб да у затвореном простору мора бити обезбеђено најмање четири метра квадратних по особи. Поред тога, у сали скупштине овом приликом ће морати да седи свих 250 посланика, иако је недавно и 126 било проблем.

Да је сасвим извесно да ћемо од следеће недеље пратити пренос скупштине, потврдио је данас и потпредседник бившег сазива Владимир Маринковић.

“Конститутивна седница Скупштине Србије на којој треба да се потврде мандати народним посланицима и изабере ново скупштинско руководство бити одржана у року, односно до 3. августа, уз примену свих мера и процедура које је прописао Кризни штаб због епидемије корона вируса. Још се не зна тачан датум одржавања седнице, али суштински је важно да се до дефинисаног рока верификују мандати, да се изабере председник парламента, потпредседници, као и радна тела попут скупштинских одбора. Све оно што нам је потребно да се у најкраћем року, а како је то наговестио председник Александар Вучић до краја августа или почетком септембра, изабере нова влада”, рекао је Маринковић овим поводом.

Милови послушници поново ударају на свештена лица! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА