Најновије

"ТО НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ": Лукашенко се брутално обрачунава са демонстрантима, а ево зашто не страхује да ће бити свргнут

Чланица изборне комисије Школе бр. 66 у Минску примећена је како излази кроз прозор са врећом у рукама, вероватно непожељним изборним листићима. Зашто би иначе неко напуштао изборно место помоћу мердевина, коментарисали су посматрачи снимак на Твитеру. „Врата су се заглавила“, гласило је званично објашњење.

Александар Лукашенко (Фото: ria. ru)

Уверљивих доказа о дрскости којој је белоруски председник Александар Лукашенко прибегао да би лажирао изборе има више него довољно: око 80 изборних места усудило се да објави праве резултате. На изборном месту бр. 70 у Минску за актуелног председника гласало је 255 људи, а чак 1.989 за противкандидаткињу Светлану Тихановску, преноси аустријски "Курир".

Према званичним резултатима, Лукашенко је прикупио чак 80,2 одсто гласова, а кандидаткиња опозиције само 9,9 одсто. Још током ноћи избили су протести, најжешћи у Белорусији током 30 година независности од Русије.

Висок улог

Режим се обрачунао са демонстрантима са незапамћеном бруталношћу. Велики број људи је повређен, а ухапшено је око 3.000.

- На краткорочном нивоу режим ће настојати да угуши протест свим средствима – сматра Андраш Рач, стручњак за Источну Европу Немачког друштва за спољну политику (ДГАП), указујући на „високомилитаризована, такорећи неограничена средства полицијских снага у организованој ауторитарној држави.

- Режим зна колики је улог, а безбедност режима је највиши приоритет – каже Рач.

На дужи рок диктатор ће се, међутим, суочити с проблемом, оцењује стручњак за Белорусију.

- Гушењем протеста незадовољство неће једноставно нестати. Још никада толико људи није демонстрирало – не само у Минску, већ и у још 30 других градова.

Лукашенко ће морати да одговори на овај изазов, на овај или онај начин, сматра стручњак.

- Можда су ово његови последњи председнички избори.

Путин као гарант

Лукашенко (65), међутим, не мора да страхује да ће бити свргнут, а гаранција је руски председник Владимир Путин, који му је први честитао победу, шаљући недвосмислену поруку опозицији:

- Русија неће дозволити промену режима револуцијом. Уколико би до тога дошло Русија би највероватније интервенисала у Белорусији – оцењује Рач.

Чак и ако би на мирним демократским изборима у Минску победио прозападни политичар, Москва то не би подржала, сматра он. Кандидаткиња опозиције Тихановска је, додуше, више пута поновила да не намерава да раскида везе с Москвом, али „проблем је у томе што Москва не верује у то“, каже стручњак.

Израел уништио Источни Бејрут тактичком ракетом са слабим нуклеарним пуњењем. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА