Најновије

СРБИЈА ИЗМЕЂУ ДВЕ ВАТРЕ! ПОЧИЊЕ РАТ ЗА 5G: Мораћемо да бирамо коме да се приклонимо!

Унија и Америка кренуле у отворену кампању против велике светске силе. На том путу могле би и од мањих држава да траже да изаберу страну, што је за многе незавидна ситуација, кажу аналитичари.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Кина је постала трн у оку великим западним силама, а нарочито Сједињеним Америчким Државама, одакле стижу нескривене поруке да државе треба да се определе за кога су - Кину или САД. Такође, економска доминација Кине не одговара ни ЕУ. Формиран је широк фронт против Кине, а све ово би могло да стави Србију у незгодан положај: да због "рата" великих сила мора да бира коме ће бити ближа и за чије симпатије ће се определити, оцењују аналитичари.

Отворени атак

Потврда озбиљности ових намера долази и од врха америчке администрације - амерички секретар Мајк Помпео отворено је ударио на Кину, оптужио је за пандемију корона вируса и апеловао на државе да се дистанцира од ње. Осим што западне силе криве Кину за прикривање информација о ковиду 19, а самим тим и за десетине милиона оболелих од коронавируса, ЕУ и САД не могу да се помире ни са економском доминацијом Кине, па су кренуле у отворену кампању против те земље. Саговорници оцењују да се то може одразити и на друге државе, укључујући и Србију.

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже да Србији може потенцијално да се наметне преиспитивање односа са Кином.

- САД су очигледно кренуле да са својим прекоокенским партнерима остварују сузбијање утицаја Кине у Европи, и то је сасвим евидентно. Сигурно да ће, и када је Србија у питању, бити одеређних захтева, да се потенцијално ојачана улога Кине у Србији преиспита, а наравно и шире на западном Балкану. Плашим се да глобално заоштравање односа између САД и Кине управо упућује на постављање неких врста избора, и то не само Србији него и свим државама Европе - оцењује Ђукановић.

Етикетирање

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да се напетост између САД и Кине, која је почела 2016, додатно распламсала услед епидемије корона вируса и да је то резултирало најлошијим односима између ове две земље.

- Напетост између САД и Кине се распламсала услед епидемије, а сукоб се проширио и на све сегменте односа, продубљујући и главне тачке спорења, питање Тајвана, 5G мреже, као и повећане тензије у Јужном кинеском мору. Рекао сам већ да очекујем да би овог пута могло да дође до формирања велике антивирусне коалиције, јер су бес и гнев америчких грађана толики да ће неко за ову катастрофу морати да сноси одговорност - наводи Јовановић.

Додаје да ће на председничким изборима у САД главна тема бити економски и здравствени одговор на епидемију:

- Председник САД Доналд Трамп за све што се десило оптужује Кину, коју он и његове присталице још од прошлих избора виде као највећи проблем и претњу за САД. Исто тако, и председнички кандидат демократа Џозеф Бајден и његов тим кривца за највећу катаклизму која је задесила САД још од Другог светског рата виде у Кини.

Кина није признала Косово

Председник Кине Си Ђинпинг био у тродневној посети Србији 2016, то је била прва званична посета после 32 године

Од 2017. године Србија има Национални савет за сарадњу са Кином

На почетку епидемије у Србији Кина је послала тим својих здравствених експерата

Више авиона медицинске помоћи, међу којима су били и респиратори, стигло је као донација из Кине.

Кинески ловац Ј-20 у новој верзији, јединствени представник пете генерације Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА