Најновије

ТРАМП У НЕВОЉИ! ПАШЋЕ КРВ НА ИЗВОРИМА? Директор FBI упозорио Конгрес да је нација дубоко подељена и добро наоружана! (ВИДЕО)

FBI је све забринутији због могућих насилних сукоба између идеолошки мотивисаних екстремистичких група пред новембарске изборе, рекао је у четвртак директор Крис Вреј.

Доналд Трамп (Фото: pixabay. com)

Вреј је рекао да Федерални истражни биро пажљиво прати групе које су се суочиле у протестима у разним градовима као што су Портланд, Орегон и Кеноша.

На тим местима, групе за борбу против расизма и насиља изједначиле су се са десничарским и белим националистичким активистима који су често наоружани.

Вреј је на саслушању у Конгресу рекао да је FBI дубоко забринут због све веће напетости на америчким улицама и група које "отимају" протесте да подстакну насиље.

„Сад имате додатни ниво запаљивог насиља“, рекао је, позивајући се на „насилне екстремистичке групе или појединце који чине насиље“.

„Сада имате обе групе са супротних страна, што повећава запаљивост и опасност од ситуације“, рекао је Вреј пред Одбором за националну безбедност Дома.

"То смо сигурно видели у многим градовима. То је мултипликатор сила, на лош начин, због којег сам забринут."

Неколико људи је убијено у тим ситуацијама.

У августу је седамнаестогодишњак који је повезан са надконзервативним групама оптужен за пуцање у две особе протестујући због полицијског малтретирања црнаца у Кеноши.

А крајем августа у Портланду, активиста који се придружио левичарском покрету Антифа, током протеста убио је присталицу крајње десничарске групе Патриот Праиер.

Стрелца Антифе, Мајкла Рајнихла, полиција је убила неколико дана касније.

Вреј је рекао посланицима да, осим нападача "усамљених вукова" инспирисаних страним џихадистичким групама попут Исламске државе, бели супремацисти и даље представљају највећу претњу домаћег терора.

"Унутар домаћег тероризма у целини, расно мотивисани насилни екстремизам је, мислим, највећа канта у тој већој групи", рекао је одбору.

„Унутар расно мотивисаних насилних екстремистичких група људи који су претплаћени на неку врсту беле супремацистичке идеологије свакако је највећи део.“

Вреј је истакао да су, иако су бели супремацисти одговорни за већину смртоносних терористичких напада у Сједињеним Државама последњих година, ове године дошло је до помена, уз нападе актера „антивладиних, анти-ауторитарних“.

То укључује мајско убиство двојице полицајаца у Калифорнији од стране следбеника екстремне деснице, често тешко наоружаног покрета "Бугало бојс".

На истом саслушању, директор Националног центра за борбу против тероризма Кристофер Милер потврдио је да су бели националисти посебно били у њиховој бризи.

Рекао је да су неки амерички екстремисти у лабавим везама са сличним групама у Немачкој и Русији, укључујући руски царски покрет који је Вашингтон формално одредио терористичку групу у априлу.

Али везе између америчког белог врха и страних група засад су релативно лабаве и неформалне, рекао је Милер.

Иако су неки Американци путовали у Русију да би тренирали са Империјалним покретом, прекограничне везе између група „нису ништа монолитно ... ми не преузимамо ништа од рутинске, системске везе“, рекао је он.

То је „Још ад хоц, јер сви заједно седе на линији и ћаскају“.

Речи председника Русије се неће свидети противницима Москве! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА