Најновије

АМЕРИКА НЕЋЕ ЈОШ ДУГО БИТИ НАЈЈАЧА ЕКОНОМИЈА НА СВЕТУ: Стручњаци сагласни, ноћна мора САД постаје стварност!

У нову годину, када је економија у питању, упркос пандемији са највише разлога за оптимизам улазе Кинези. Захваљујући брзој реакцији и заустављању ширења епидемије унутар земље, Народна Република Кина ће у посткорона периоду остварити осетно виши економски раст од других индустријски високоразвијених земаља, што ће јој послужити као нови замајац и омогућити да раније него што се предвиђало претекне САД по обиму економије.

Си Ђинпинг. (Фото: Синхуа)

Кинеска влада претрпела је бројне критике са Запада да се ноншалантно односила према првим случајевима коронавируса у Вухану и према упозорењима локалних медицинских радника, а потом и да је, када је започела епидемијску борбу, спроводила престроге мере које нису узимале основне људске слободе и права у обзир, попут права на слободу кретања.

Међутим, "закључавање" Вухана показало се врло ефикасним, па је упркос неколико хиљада жртава и више десетина хиљада заражених, Кина прва успела да нормализује живот грађана и економске активности. И не само то – захваљујући раном зауздавању епидемије у сопственој земљи, Кинези су успели да и пруже помоћ у медицинској опреми и знању мноштву држава широм света и тако прошире свој "меки" утицај у свету.

Са друге стране, западне индустријске државе, почев од Италије, преко Велике Британије до, нарочито, Сједињених Америчких Држава, због неефикасног одговора на заразу, доспеле су на ивицу краха здравственог система и биле присиљене да у више наврата или на дужи рок и на широј територији обуставе многе економске активности.

Британски Центар за истраживање економије и бизниса (ЦЕБР) крајем прошле године изашао је у јавност са проценом да ће захваљујући доброј интервенцији против ковида 19, Кина и у наредним годинама остварити осетно већи економски раст од најразвијенијих западних земаља и тако претећи САД по величини бруто друштвеног производа (БДП) израженог у доларима већ 2028. године, пет година раније него што се пре предвиђало.

Сматра се да је Кина у претходној години, упркос свему, успела да избегне смањивање обима своје економије, односно, да је остварила економски раст од два посто, док је број жртава од коронавируса, по званичним подацима, био ограничен на релативно мали број од око 4.800.

Са друге стране, Сједињене Америчке Државе, тренутно највећа економија света, прошле године су искусиле праву националну катастрофу – око 21 милион заражених и око 360.000 жртава. Мада је, захваљујући огромним фискалним стимулусима, америчка економија одржала главу над водом, британски економисти сматрају да би у САД ове године, као последица епидемије, без посла могло да остане преко 14 милиона грађана.

Према њима у периоду од 2022. до 2024. америчка економија би требало да расте по стопи од 1,9 посто, након чега би дошло до благог успоравања и просечног раста од око 1,6 процената у другој половини ове деценије.

Са друге стране, они сматрају да ће кинеска економија у три године након зауздавања епидемије остварити просечни раст од око 5,7 посто и онда до краја деценије наставити да расте по стопи од око 4,5 процената, што ће јој омогућити да, као што је већ поменуто, претекне САД по обиму економије већ у овој деценији. 

Такође, по проценама ЦЕБР-а, до краја ове деценије Индија би требало, захваљујући економском расту који ће бити виши од кинеског, да претекне Велику Британију, Немачку и Јапан и постане трећа економија света, иза Кине и САД.

Војска објавила снимак ликвидације терориста, на команду почели рафали по џипу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА