Најновије

КИНЕСКА ПРИВРЕДА ПРЕСТИЖЕ САД! Ево када би Кина могла да постане највећа економска сила на свету

Кина има добре шансе да удвостручи величину своје привреде до 2035. године. Тако успут може да надмаши САД као највећу светску економију, рекла је економисткиња из Банке Америке (Банк оф Америца - БофА) Хелен Кјао.

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

Док Кина жели да постане напредна држава, кинески председник Си Ђинпинг рекао је недавно да је могуће удвостручити бруто домаћи производ и доходак по глави становника до 2035. године, преноси портал Klix.

Удвостручење кинеског БДП-а захтева просечни годишњи раст од 4,7 одсто у следећих 15 година – за шта су неки стручњаци рекли да би могло бити тешко постићи.

Кјао, из сектора за азијску економију у БофА Глобал Ресеарцх, рекла је да ће неке мере реформи помоћи Кини да то оствари.

"Мислимо да би Кина то могла да оствари", рекла је она за CNBC.

Осим што ће удвостручити свој БДП, азијски економски див надмашио би САД као највећа светска привреда 2027. или 2028. године, предвиђа Кјао.

Кина је била једна од ретких економија на глобалном нивоу која је расла 2020. упркос изазовима пандемије коронавируса.

Званични подаци показују да се кинеска економија прошле године повећала за 2,3 одсто, а Међународни монетарни фонд за Кину је ове године прогнозирао раст од 8,1 одсто.

У међувремену, америчка привреда се смањила за 3,5 одсто у 2020. години, показале су најновије владине процене. ММФ је рекао да би америчка економија ове године могла порасти за 5,1 одсто.

Вучићу 0 минута критике на телевизијама за два месеца! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА