Најновије

НАТО НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ У СРБИЈИ: Ово може да покрене серију сличних процеса

Лист "Il Manifesto" пише данас о случају некадашњег војника војске Југославије који је поднео тужбу у београдском суду против НАТО, због коришћења осиромашенг уранија за време бомбардовања Србије 1999. године.

Бомбардовање СРЈ (Фото: Јутјуб)

Како пише лишт бивши војник је оболео од малигног оболења које је, веома слично болестима италијанских војнка који су били у мисијама на Косову у Босни и Херцеговини и у Ираку, местима где су коириштене бомбе са осиромашеним уранијумом.

Лист подсећа да су напади НАТО на Србију "били агресија која је означена као хуманитарна акција, а била је одобрена од тадашњих светских лидера Клинтона, Шредера, Блера и Д'Алеме".

"НАТО је у току 78 дана бомбардовања, а без резолуције Уједнињенијх Нација, одважно мењао свој статут, да би га адаптирао тадашњим својим потребама, газећи међународно право и третирајући га као нашу ствар'’, тврди лист.

"Il Manifesto" подсећа да је према тврдњама хумантарних организација у бомбардовању убијено 500 цивила, да су порушени мостови, фабрике, инфрастрктурни објекти, седиште телевизије, амбасада а да је напад на фабрику у Панчеву био једнак нападу хемијским оружјем.

Према писању листа штета нанесена Србији није заустављена прекидом бомбардовања "јер оно што је следило било још горе од бомби".

Србија је након бомбардовања избила на прво место у Европи по броју особа оболелих од канцерогених оболења, а 10 година након НАТО агресије око 30 хиљада се разболело, а 10 хиљада је преминуло од рака, тврди лист.

Тужба коју је подено бивши војник Југославије, преко адвоката Срђана Алексића, 22 године након бомбардовања, је први процес у којем је НАТО оптужен за последице агресије и биће почетак серије сличних процеса за одштету, макар једног дела особа које су жртве употребе осиромашеног уранијума, али и оних који су због бомбардовања претрпели други вид штете, закључује лист.

Београдски адвокат Срђан Алексић, као и све наредне тужбе против НАТО биће потпомогнуте богатим искуством италијанског адвоката Анџела Фјоре Тартаља који је у више од 200 тужби италијанских војника против Министарства одбране, издејствовао одштету за оне који су оболели од канцерогених оболења, након што су били у мисијама где је коришћен осиромашени уранијум

Према писању "Il Manifesta" након процеса пред домаћим судовима, у Србији и Италији, два адвоката Алексић и Тартаља, намеравају случај да покрену и пред Међународним Судом Правде у Хагу.

Зашто Америка може да распусти НАТО, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА