Најновије

СРАМНО САОПШТЕЊЕ УКРАЈИНЕ: Руси крше и лажу, а то раде и у Србији!

Украјинска амбасада у Србији огласила се поводом погоршавања безбедносне ситуације у зони руско-украјинског сукоба, саопштењем прослеђеном медијима.

Украјинска војска. (Фото: Јутјуб)

У саопштењу се наводи да, без обзира на напоре Украјине да настави са Минским процесом и имплементира споразуме у оквиру Нормандијског процеса, Русија блокира мировни процес и појачава руско-украјински међународни оружани сукоб.

"Русија активно повећава своје војно присуство на привремено окупираним територијама Украјине, као и у областима које су у близини Украјине, а број кршења режима прекида ватре на линији разграничења у зони сукоба у Донбасу се повећава", стоји, између осталог, у саопштењу амбасаде.

Према подацима Генералштаба оружаних снага Украјине од краја марта 2021. године Руска Федерација дуж државне границе Украјине и на Криму држи 28 тактичких група батаљона, од којих свака има по 600 људи.

"На привремено окупираним територијама у Доњецкој и Луганској области налази се руска окупаторска војска, у чијем саставу има око 28.000 људи, а која делује уз подршку руске регуларне војске на командним положајима из састава кадровске војске оружаних снага РФ. Поред тога, у Ростовској области постоји до 12 тактичких група батаљона које су у року од 1-2 дана спремне за агресију против Украјине", наводи Амбасада Украјине.

Тврди се и да Русија наставља да повећава број трупа у близини украјинске границе на северу, истоку и југу.

"Само током протекла 24 сата, 5. априла, на подручју операције Уједињених снага оружане јединице Руске Федерације прекршиле су режим прекида ватре 7 пута, услед чега су погинула два украјинска војника", тврди још Амбасада.

"Руске окупаторска војска је на подручју насељеног места Шуми 26. марта 2021. године пуцала на групу која се бави уклањањем мина и део је уједињених снага. Услед тога погинула су четири припадника оружаних снага Украјине, а двоје је тешко повређено."

"Ескалација непријатељстава и насиља, коју спроводи Русија, угрожава крхки мировни процес, а такође веома погоршава безбедност цивилног становништва", наводи се у тексту.

А на крају се још додаје и да: "Акције РФ за ескалацију сукоба праћене су свакодневном активном и невероватно циничном кампањом дезинформација руских медијских платформи и институција у иностранству, укључујући у Србији. Ова кампања има за циљ да дискредитује украјинску страну и оправда војну агресију Москве. Фактички Русија покушава да измисли изговор како би започела нову фазу оружане агресије, тако је деловао и Адолф Хитлер пре напада на Пољску."

Украјина позива руску страну да одмах заустави акције које су усмерене на погоршање безбедносне ситуације у зони руско-украјинског оружаног сукоба и да се одмах врати доследном спровођењу Минских споразума.

Ни брат ни кумови, на документу је Вучићев потпис! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА