Најновије

"Лукашенко вероватно неће задржати мандат"

Америчка амбасадорка у Минску Џули Фишер сматра да белоруски председник Александар Лукашенко вероватно неће моћи још дуго да се одржи на власти ако настави са прогоном политичких противника.

Александар Лукашенко. (Фото: gov.by)

Фишер је ову изјаву дала Ројтерсу пре разговора Лукашенка и руског председника Владимира Путина у Москви, нагласивши да је Вашингтон забринут због тога што је Белорусија постала још зависнија од Москве са почетком масовних протеста прошлог августа.

Амбасадорка сматра да је мало вероватно да ће Лукашенко задржати мандат ако не буде дијалога са народом.

„Чини се незамисливим да се то може наставити у блиској будућности. Динамика протеста променила је кредибилитет режима у Белорусији. Не верујем да је било која влада која тако отворено игнорише вољу народа одржива“, рекла је Фишер агенцији током посете Литванији где се сусрела са белоруским опозиционим активистима.

Русија је подржала Лукашенка када је опозиција оспорила његову победу на председничким изборима 9. августа и организовала је демонстрације тврдећи да су резултати намештени.

Хиљаде људи је приведено, а већина опозиционих политичара напустила је земљу или је затворена пре него што су се протести угасили.

Вашингтон је у децембру именовао Џули Фишер за амбасадорку у Белорусији, на место које је упражњено од 2008. године, али она још није предала акредитиве у Минску.

Непријатељ кренуо у муњевит напад на упориште војске, а онда је стигао брз одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА