Најновије

НАТО КОРАЧА У РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ: Припрема од Аљаске до Естоније (ВИДЕО)

На огромној територији, од Аљаске до Естоније, војници земаља северноатлантског војног савеза, у низу интерспецифичних вежби, показују „солидарност и високе борбене вештине“. Сви маневри се изводе под јединственим концептом, који се огледа у плану стратешких вежби Defender Europe 2021.

НАТО војска (Фото: Јутјуб)

Званично су усмерени на разраду опција за акције савезника против „руске агресије“, коју, ако прочитате европске медије, алијанса чека буквално из дана у дан.

Прошлогодишње вежбе Defender Europe 2020 заправо су поремећене због пандемије вируса корона, што није дозволило спровођење свих планираних мера.

Поред тога, према западним експертима, развој преноса великог броја трупа из континенталног дела САД у Европу морским транспортом, претпоставља се, постао је немогућ услед деловања руске флоте и ваздухопловства великог домета, који, по њиховој заслузи, нису пропустили да искористе тренутак да разраде технику и тактику борбе против конвоја.

Претпоставља се да ће током вежбе Defender Europe 2021, НАТО трупе сустићи прошлу годину и разрадити одговор на новооткривене претње.

Конкретно, као никада раније, акције беспилотних борбених машина, које извршавају додељене задатке и на води и под водом, и на земљи и у ваздуху, постале су широко распрострањене.

Northern Edge 2021

С тим у вези, вреди напоменути вежбе Northern Edge 2021, које се сада одржавају у региону Аљаске, где америчка морнарица први пут масовно користи површинске беспилотне борбене чамце, подводна пловила и беспилотне извиђачке летелице.

Сва ова опрема делује као део мрежно оријентисане операције, која такође укључује ударну групу носача авиона са бродовима за борбену подршку и тактичку авијацију са аеродрома смештених на Аљасци. Војне структуре раде на интеракцији између америчке индијско-пацифичке команде (INDOPACOM), северне команде (NORTHCOM) и северноамеричке команде за ваздухопловну одбрану (NORAD).

Све се то догађа у непосредној близини руске Чукотке, одакле стручњаци Оружаних снага Русије помно прате шта се догађа, с времена на време реагујући порастом ловаца пресретача МиГ-31 да идентификују америчке извиђачке летелице које се приближавају граници Руске Федерације.

Strike Warrior

Почев од 8. маја (када је у Европи уобичајено да се слави датум победе над нацистичком Немачком), велика морнаричка и ваздухопловна вежба земаља НАТО-а под називом Strike Warrior започела је уз обалу Уједињеног Краљевства.

Према плану вежбе, 31 ратни брод, три подморнице, око 100 авиона и хеликоптера из 11 држава чланица алијансе показаће спремност да се супротстави руској претњи на мору и у ваздуху.

Више од 13 хиљада војника окупиће своје редове удруженим напорима да победе „агресора“ који, чини се, није ни помишљао да се појави у овим водама.

Међутим, нова HMS Queen Elizabeth вишенаменске групе засноване на носачима авиона британске морнарице са бродовима за борбену подршку и америчка јуришна група амфибија са универзалним амфибијским бродом LPH-2 Ivo Jima трагаће за „руским трагом“ у датом подручју до 20. маја.

Steadfast Defender 2021

У вежби Steadfast Defender 2021, која ће се одржати у источном Атлантику и на „копненом делу“ Европе, учествоваће 18 површинских бродова и подморница америчке морнарице, као и 4.000 војника, 12 авиона, десет тенкова и 173 оклопна возила.

Главна концентрација копнених снага догодиће се на границама Украјине и Молдавије, што би, према речима експерата, требало да покаже Русији решеност алијансе да подржи Кијев у обрачуну са Москвом.

Било би погрешно смејати се тако малом броју укључених трупа у поређењу, на пример, са Западним војним округом оружаних снага Русије.

Овде се ради о разради шема и поступку повлачења војних јединица на почетне положаје, за шта је довољно десет тенкова. Ако је потребно, НАТО може распоредити знатно већу групу снага и средстава.

Украјина шаље јединице своје 26. артиљеријске бригаде у Пољску. Они ће учествовати у теренским вежбама, током којих ће украјински војници стећи вештине борбене интеракције са НАТО структурама.

Swift Response 2021

Међутим, најзанимљивије се догађа сада у оквиру вежбе Swift Response 2021, у којој ваздухопловне и ваздушно-десантне јуришне јединице САД, Немачке, Пољске, Румуније и Холандије увежбавају прави десант.

Прво масовно искрцавање догодило се у ноћи са 7. на 8. мај у Естонији, где су падобранске трупе из 82. америчке ваздушно-десантне дивизије и 16. ваздухопловне бригаде Уједињеног Краљевства слетеле на аеродром Нурмси.

Према естонским медијима, десет америчких војника пребачено је у локалну болницу током десанта. Други десант је извршен у Румунији 11. маја.

Али то није све. У Естонији амерички артиљерци на полигону за обуку удаљеном 100 километара од руске границе испаљују ракетне системе са више лансирних система MLRS чији је домет лансирања пројектила око 130 км.

О хаосу у СБ УН због сукоба Израела и Палестине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА