Најновије

УЗАЛУДНА НАДАЊА: Ево зашто Украјину и Грузију неће примити у НАТО?

Украјина и Грузија још увек нису постале чланице НАТО-а због чињенице да се Северноатлантска алијанса плаши реакције Русије, рекао је бивши заменик генералног секретара те организације, амерички дипломата Александар Вершбоу.

НАТО (Фото: Pixabay)

Према његовим речима, приступање ових држава НАТО-у отежава недостатак јединства међу чланицама алијансе по овом питању.

Они се плаше одлучне одмазде Русије, рекао је Вершбоу.

„НАТО непрестано понавља обећање дато 2008. године да ће Украјина и Грузија у будућности постати чланице алијансе, али немају посебну жељу да иду напред, бојећи се да не изазову нову агресију Русије“, цитирао је дипломату лист Известија током интернет дискусије Кијевског форума.

Вершбоу се подсетио и на друго гледиште, према којем је НАТО погрешио обећавајући Кијеву и Тбилисију да ће их прихватити у алијансу.

Лист напомиње да су у дискусији учествовали и бивши премијер Украјине Арсениј Јацењук и бивши министар спољних послова Пољске Јацек Чапутович.

Раније је бивши амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон рекао да Украјину и Белорусију треба примити у НАТО како би се елиминисала „сива зона“ која је настала између Русије и земаља Северноатлантске алијансе. Додао је да су за НАТО важне и Грузија и Молдавија. Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је ово мишљење кратковидим.

Као што су руски медији писали, земље ЕУ нису донеле јединствену одлуку о уласку Украјине у НАТО и поново су оптужиле Русију за „стварну интеграцију невладиних територија Украјине“. Штавише, према представницима ЕУ, Кијеву прети блокирањем приступања НАТО-у и Европској унији због чињенице да ће Донбас врло брзо добити аутономију.

Истовремено, заменица секретара за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер изјавила је 6. маја да Сједињене Државе подржавају улазак Украјине у НАТО.

Поред тога, украјински председник Владимир Зеленски сугерисао је да ће најкасније до јуна ове године Кијев добити „снажан сигнал“ од НАТО-а, најављујући почетак нове прекретнице у историји земље као чланице Северноатлантске алијансе.

О неочекиваном ставу Кине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА