Најновије

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ТУЖИ ЕВРОПСКУ КОМИСИЈУ: Посвађали се око новца

Европски парламент (ЕП) усвојио је данас резолуцију којом је предвиђено да ће тужити Европску комисију (ЕК) због њеног неуспеха у одржавању владавине права, у спору који би могао утицати на додељивање милијарди евра помоћи ЕУ.

ЕУ (Фото: Pixabay)

Посланици су одлучили да ће тужба бити поднета пред Европским судом правде, уколико ЕК не испуни захтев Европског парламента због неспровођења механизма о условљености коришћења европских фондова уз поштовање владавине права, преноси Ројтерс.

Инструмент који повезује употребу европских фондова за поштовање владавине права на снази је од 1. јануара 2021. године, а у резолуцији ЕП се истиче да Комисија још увек није предузела конкретне мере према новим правилима и да није пружила смернице о спровођењу уредбе до 1. јуна, што је крајњи рок који је Европски парламент одредио 25. марта.

Европски парламент је наложио свом председнику Давиду Сасолију да у року од две недеље позове Комисију да испуни своје обавезе из уредбе, а у међувремену ће одмах започети неопходне припреме за могућу правну акцију против Комисије према члану 265 Уговора о функционисању Европске уније, наводи се у резолуцији која је усвојена са 506 гласова, уз 150 гласова против, док је 28 посланика било уздржано.

Наведени члан омогућава европским институцијама да се међусобно туже пред Судом Европске уније уколико сматрају да је дошло до кршења Уговора.

Посланици ЕП посебно су изразили бојазан да ће нечињење Комисије повећати шансе за реизбор следеће године мађарских националиста премијера Виктора Орбана, иако их Брисел већ дуго оптужује за рушење демократских слобода у Мађарској.

Мађарска и Пољска, које су под формалном истрагом ЕУ због кршења владавине закона, изгубиће милијарде евра из фондова ЕУ када се примени нова уредба, наводи Ројтерс.

На самиту европских лидера крајем прошле године договорено је да се донесе уредба о владавини права, чему се већ дуго супротстављају Пољска и Мађарска, али је тада постигнут компромис да се одлука о повезивању доделе европских фондова са владавином права не примењује док је не одобри Суд правде.

Мађарска и Пољска, које су процесуиране због могућих кршења владавине права, у марту су поднеле тужбу Европском суду правде (ЕС) који ће одлучити да ли механизам условљавања крши Уговор о ЕУ.

Споразумом на крају године, Комисија се сложила да неће поступати у складу са уредбом док се не усвоје смернице за њену примену.

Европски комесар за буџет Јоханес Хан поручио је у среду посланицима да ће Комисија представити парламенту нацрт смерница о начину примене закона у року од две недеље и позвао их да не покрећу правне акције.

Европска комисија:Пољска да не спори примат закона ЕУ

Европска комисија затражила је од Пољске да не доводи у питање примат закона Европске уније над националним законодавством, јер је то основни принцип ове наднационалне заједнице.

Комисија је послала у среду писмо пољској влади тражећи од Варшаве да повуче предлог пољског премијера Матеуша Моравјецког пред пољским Уставним судом, а којим се тражи пресуда о томе да ли су важнији пољски устав или уговори ЕУ.

„Комисија је забринута због овог захтева који оспорава основне принципе права ЕУ, посебно примат закона ЕУ. Комисија због тога захтева повлачење предлога премијера пред Уставним судом Пољске“, рекао је портпарол Комисије Кристијан Виганд на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Пољска се спори са ЕУ око владавине права откако је евроскептична и националистичка партија Право и правда (ПиС) преузела власт 2015. године.

Пољска и Мађарска су под формалном истрагом ЕУ због непоштовања демократских вредности ЕУ.

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА