Најновије

ЏЕВАД ГАЛИЈАШЕВИЋ УПОЗОРИО: "Све што се данас дешава на Косову везано је за немачке или америчке интересе!"

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић упозорава да постоји реална опасност од терористичких напада на православне светиње на Косову, а да терористе својим изјавама подстичу приштинске власти.

Џевад Галијашевић. (Фото: Јутјуб)

Он каже да су Дечани, Пећка патријаршија и остале православне светиње и гробља на Косову сведоци колико су Срби и православље утемељени на том простору и да других организованих религија тамо вековима није било, што их чини објектом напада оних који граде “косовски идентитет” и реалном метом терориста.

– Опасност од терористичких напада је апсолутно реална. Овде локална власт, било да је то Рамуш Харадинај, Хашим Тачи или Аљбин Курти, стимулише то. Изјаве који они дају подстичу терористе на то – рекао је Галијашевић.

Он сматра да српски народ на Косову и српска баштина немају бољу заштиту од Кфора, који је преузео одговорност испред УН.

– Не видимо намеру западних сила да испуни део Резолуције 1244 који говори о повратку одређених полицијских и војних снага Србије на то подручје. Дакле, најбоља би заштита била да дође полиција и војска Србије, али то у овом моменту није реално. Без Кфора би Срби, у ствари, били осуђени на притиске, терористичке акције и били би присиљени на расељавање – рекао је Галијашевић.

Он је истакао да су напади на православне светиње у ствари напади на Српску правиославну цркву, а посредно напад на цели народ и државу.

Галијашевић наводи да је као младић и учесник једне од омладинских акција био сведок насиља над Србима и свега српског на Косову 1981. године, те да је тада формулисао свој лични и политички однос у вези са Косовом.

Он подсећа да су терористи тада дигли у ваздух Хотел “Гранд” у Ајвалији, која је шест, седам километара удаљена од Приштине.

– И онда када су полицијске и војне снаге обезбеђивале то место дешавало се паралелно силовање монахиња, рушена су православна гробља и тежиште активности се опет преместило на православне светиње – указао је Галијашевић.

Он истиче да ни тада, када је тамо проглашено ванредно стање, неколико корпуса није могло да заштити простор од “атавистичког и племенског набоја који су имали Албанци”.

Према његовим речима, све што се данас дешава на Косову везано је за немачке или америчке интересе који Албанци реализују.

– Понекад су ти интереси сукобљени само око примата појединих сила. Дакле, када одређене мировне процесе покрећу Американци, Немци знају то минирати подршком за круте ставове, када Немци притисну Бриселским споразумом, тада Американци дају подршку Куртију, Харадинају или Тачију да минира договоре – оценио је Галијашевић.

Он је нагласио да се увек као резултат оваквих распада могућих договора и преговора у позадини дешавало насиље.

– Сетимо се погрома када је 100.000 људи буквално померано из својих кућа. Та претња дефинитивно постоји и могу разумети забринутост председника Србије Александра Вучића који преговара у ствари са Западом. Он преговара са Немачком и Америком, премда ми видимо да он преговара са Приштином – рекао је Галијашевић.

Војска маршала Хафтара гази без милости! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово оналјн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА