Најновије

РУСИЈА ПОСЛАЛА АПЕЛ ЦРНОЈ ГОРИ ЗБОГ СРБИЈЕ: Очекујемо да потпишете Темељни уговор са СПЦ!

Руска православна црква очекује да Црна Гора закључи са Српском православном црквом темељни уговор, рекао је представник секретаријата за међуправославне односе Одељења за спољно-црквене везе Московске патријаршије Андреј Хошев.

Патријарх руски Кирил. (Фото: ria.ru)

"Финални корак у решавању правног статуса Српске православне цркве још није предузет – то треба да буде потписивање споразума између Црне Горе и Српске православне цркве", рекао је Хошев за Спутњик.

Указао је да сличан споразум који, како је рекао, чини основу правног постојања у Црној Гори, одавно имају са државом друге конфесије: Римокатоличка црква и муслиманска заједница.

"У Руској православној цркви се надају да ће овај споразум који је био најављен пролетос бити закључен и са Српском православном црквом", поручио је Хошев.

Он је оценио и да је промена Закона о слободи вероисповести, којом се искључују дискриминаторске тачке које су предвиђале национализацију храмова и манастира СПЦ, важан корак у оздрављењу односа Цркве и државе у Црној Гори.

"Овај догађај био је омаж историјској правди, јер је управо црква поставила темеље црногорске државности у лику црногорских митрополита, под чијом теократском влашћу је Црна Гора живела од краја 15. века до средине 19. века", рекао је Хошев.

Важан корак у јачању положаја СПЦ у Црној Гори Хошев види у упису у државни регистар Црногорско-приморске митрополије, Будимљанско-никшићке и Захумско-херцеговацке епархије.

Ирански командант позвао шиитске милиције да жестоко нападну америчке снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА