Најновије

"Београд да упозори Мирослава Лајчака да не охрабрује Приштину!"

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да би Србија требало да искористи сутрашњу посету специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Љачака да га енергично упозори да одустане од изјава којима мотивише и охрабрује Приштину да настави са једностраним потезима.

Приштина. (Фото: Јутјуб)

- Ту првенствено мислим на последњу изјаву Лајчака да му је мандат такав да треба да се заврши пуним међународним признајем Косова и успостављањем контроле на целој територији - рекао је Дрецун за Тањуг.

Дрецун је нагласио да не зна ко је Лајчаку дао такав мандат.

- То само може да охрабри Приштину да настави да вуче једностране потезе -  рекао је Дрецун који је Лајчакову посету Приштини оценио као покушај давања динамике процесу замрлом због понашања Приштине.

Циљ посете је и припрема састанка на врху, рекао је Дрецун и подсетио да је нови састанак на техничком нивоу заказан тек за крај октобра.

Упитан да прокоментарише технички дијалог у делу који се тиче расветљавања судбине несталих и отварање архива, Дрецун каже да без њих не може бити помака у целом процесу.

- Упркос томе што тврде да ОВК није била чврсто структурисана организација јасно је да функционисала као класична паравојна формација и да је као таква водила евиденцију што су радили њени припадници. Постоји документација и ми смо дошли до дела, да ли су то идентификациона документа, дозволе о кретњу, наређења или ... Имали смо чак документ из оперативне зоне Дукађин, који је имао и руком писан додатак о ликвидацијама Албанаца које су сматрали колаборационистима -  навео је Дрецун.

Несумњиво је да постоји документација, а да ли је на једном или више места није питање, рекао је Дрецун и подсетио да су Албанци прво тврдили да не постоји никаква ахрива, а онда су о њој говорили у Закону о вредностима ОВК.

Према његовим речима, када Приштина говори о нашој архиви ту нема шта да се отвара, јер је, тврди, све предато Хагу који је користио све то на суђењима војном и политицком руковосту СРЈ.

Приштина је до сада, поновио је, одбијала и да призна постојање те документације, али је након последњег састанка на техничком нивоу главни преговарач рекао да су спремни да отворе архиве.

Остаје, каже, да видимо да ли ће та спремност резултирати делима.

- За расветљавајне судбина несталих потребана је документација ОВК, не верујем да ће Приштина толико смети политички да ризикује јер је преговарач једном рекао да нису луди јер би то доказало да су припадници ОВК вршили злочине не само над Србима и Ромима већ и над Албанцима - рекао је Дрецун.

Покретање процеса у којима су оптужени за злочине над Албанцима тзв. колаборационистима је несумљив доказ да је ОВК убијала ОВК, рекао је Дрецун и упитао зашто Аљбин Курти ћути.

- Не можете да тражите да само Београд реши питање несталих Албанаца, морате да изађете са истином шта је радила ОВК -  рекао је председник скупштинског Одбора за КиМ.

Дрецун додаје да писање и појединих наших медија о архивама није тачно у делу који се тиче документа која је предао генерал Небојша Павковић, а који је у време сукоба на КиМ био командат армије и "захваљујући чијој војној генијалости у комнадовању смо претпрели минималне губитке".

- То што је тада предато, а говори се о црној кеси није никав посебна архива која би указивала на евентуалне злочине наше стране, већ књига коју је војска објавила о поштовању хуманитарног права и Женевске конвенције током сукоба на КиМ и наређења која доказују да су наше снаге безбедности поштовале хуманитарно право - рекао је он.

Дрецун додаје да је Карла Дел Понте све то увела као доказ, али га није користила јер то показује да смо поштовали хумантирано право.

Дрецун додаје да су сви који су се оглушили о наређења током сукоба 1999. године на КиМ били процесуирани и да јавност мало зна да је тада било 350 започетих процеса против припадника наших снага безбедности.

Американци ангажовали припаднике СС да чувају нацисте!? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА