Најновије

ОН ЈЕ СОРОШЕВ АГЕНТ У ТУРСКОЈ: Ко је човек који је разбеснео Реџепа Тајипа Ердогана и довео до избацивања амбасадора 10 земаља

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган током викенда је прогласио 10 амбасадора персонама нон грата.

Реџеп Тајип Ердоган. (Фото: tccb.gov.tr)

Турски председник је прогласио непожељним амбасадоре Канаде, САД, Данске, Француске, Немачке, Холандије, Норвешке, Шведске, Финске и Новог Зеланда јер су прошле седмице затражили да се по хитном поступку пусти из затвора Осман Кавала.

"Дао сам потребне наредбе и рекао нашем министарству спољних послова да се брзо побрине за проглашење ових 10 амбасадора непожељним особама", рекао је Ердоган протеклог викенда, изненадивши многе, пише Јутарњи лист.

Амбасадори су након тога позвани у министарство али, уместо да промене мишљење, наставили су са приговорима на турски правосудни систем због чега их је Ердоган оптужио да су "дрски".

"Амбасадори који траже да се Кавала пусти на слободу треба или да схвате Турску или да оду. Ово није нека племенска заједница. Ово је Турска", рекао је Ердоган.

Ко је Осман Кавала?

Кавала је бизнисмен који је се замерио председнику као један од организатора протеста због најављене градње у Гези парку у Истанбулу коју је подржавао Ердоган.

Због тога је завршио у затвору а онда је оптужен да је учествовао у пропалом пучу против председника у лето 2016. године.

Иако чак и део људи из владајуће странке сматра да му није место у затвор, Ердоган мисли другачије.

"Од јутра до сутра [амбасадори] понављају: Кавала, Кавала … Али тај о којем причате, Кавала, он је Сорошев агент у Турској", рекао је Ердоган.

Занимљиво је да је управо Ердоган једини турски политичар који се сусрео са Сорошем 2003. године и на Светском економском форуму у Давосу му рекао да нова влада на чијем је челу представља "отворено друштво у Турској" и затражио његову подршку.

Сорош је тада помогао у формирању лобистичке групе која је заговарала нову турску владу у главним градовима ЕУ.

Све се распало 2013. године кад је Истанбул, у којем је садашњи "султан" био градоначелник први пут рекао не. Био је то тежак тренутак за Ердогана јер су почеле да круже приче о корупцији у коју је упетљана његова породица.

Ердоган је тада оптужио Кавалу и Сороша да подјарују протесте. Отворено друштво је 2018. после низа оптужви прекинуло рад у Турској.

Разлог је, како је Фехим Тастекин објаснио за утицајни Ал-Монитор, девијација турске владајуће политике од вредности које заговара Отворено друштво.

Отворено друштво је, свеједно, наставило да подржава те вредности и постало трн у оку Ердогана који је тако нашао кривца за већину недаћа које не може да пребаци на Фетхулаха Гулена, с којим је такође био у добрим односима а кога сада оптужује да је оркестрирао пуч.

Лира у слободном паду

Бес владара Турске може да има везе и са новим падом вредности лире након што је, по његовом налогу, Централна банка снизила камате иако је инфлација висока, на 19%.

Ердоган, пише Јутарњи, не прихвата тезу да се инфлација сузбија подизањем каматних стопа. Из то је глобални надзорник државних финансија, ФАТФ, објавио у четвртак да је Турска на “сивој листи” јер није потврдила одговорност у борби против прања новца и финансирања тероризма. Сад је и јасније зашто је султан морао да нападне Сороша, закључује се у тексту.

Није Ердоган једини

И мађарски премијер Виктор Орбан оптужио је током викенда Брисел и Вашингтон да се уплићу у унутрашње ствари Машарске и позвао своје присталице да одбране "достигнућа његове владе".

Орбан је присталицама у центру Будимпеште рекао да Вашингтони милијардер Џорџ Сорош желе да на изборима у априлу победе "њихови људи", односно уједињена лева опозиција и да у ту сврху дају свој новац, помажу медије и друштвене мреже.

"Но, није важно шта желе у Бриселу, Вашингтону и у медијима којима се управља споља. Мађари ће одлучити о својој судбини", изјавио је Орбан.

Огласио се и лидер опозиције Петер Марки-Зеј који је најавио да ће израдити нацрт новог устава, обрачунати се с корупцијом, увести евро и штитити слободу медија.

"Режим је постао морално неодржив...замах који сада имамо одвешће нас на изборе у априлу 2022", рекао је он својих присталицама.

Шиптари спремају акцију против Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА