Најновије

"Замало Пaрандиловић да буде председник ПОКС"

Почетак 2022. године политички је обележио сукоб две фракције унутар Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), странке која је била највеће изненађење на претходним парламентарним изборима и која је за четири године од оснивања постала озбиљан играч на политичкој сцени Србије. Важно је истаћи да је ова странка са ДСС и још 28 удружења грађана формирала Српску коалицију НАДА, у оквиру које ће и учествовати на предстојећим изборима 3.априла ове године, што додатно усложњава овај унутарстраначки сукоб.

Војислав Михаиловић (Фото: ПОКС)

Према нашем добро обавештеном извору о дешавањима у ПОКС, сукоб је настао када је прекршен договор о кандидату ове странке и целе коалиције за градоначелника Београда, а који су постигли Жика Гојковић, председник ПОКС и Војислав Михаиловић, потпредседник странке, иначе некадашњи градоначелник Београда, потпредседник Народне скупштине Србије и унук генерала Драже Михаиловића. Наиме, према њиховом писаном споразуму, у који је наш лист имао увид,  под тачком један, кандидат за градоначелника Београда требао је да буде Војислав Михаиловић. Да је до овог договора заиста и дошло, потврдио је и сам Гојковић, који је након његовог потписивања изјавио да ће Војислав Михаиловић бити њихов кандидат за градоначелника Београда, што су медији и пренели. Такође, према нашим сазнањима, на томе да Војислав Михаиловић буде кандидат за првог човека Београда највише је инсистирао др Милош Јовановић, председник ДСС и коалициони партнер ПОКС.

Међутим, убрзо се Гојковић предомислио и натерао Градски одбор ПОКС Београд да као кандидата за градоначелника, уместо Михаиловића, истакне председника тог одбора Божидара Павловића. Овај потез имао је за резултат хитно сазивање седнице Председништва ПОКС, 23. децембра 2021. године које је већином гласова донело одлуку да распусти ГО ПОКС Београд, али и констатовало престанак четворогодишњег мандата председнику те странке Жики Гојковићу, закључно са 15.октобром 2021, као и заменику и потпредседницима ПОКС. На истој седници заказана је и Изборна скупштина ПОКС, на којој је чланство требало да изабере своје ново руководство. Ипак, уместо да на тој скупштини заказаној за 3.јануар, две сукобљене фракције на демократски начин, вољом већине чланова изаберу ново руководство, тек тада почиње „рат“ дојучерашњих страначиких сабораца. Пропуштена је прилика и да се две фракције „преброје“, јер је група окупљена око Жике Гојковића заказала своју Изборну скупштину за 2.јануар.

Такође, након одржане поменуте седнице Председништва и заказивања Изборне скупштине, огласио се  и портпарол ПОКС Милош Парандиловић наводећи да је Жика Гојковић и даље на челу те странке , као и да је у питању покушај страначког пуча групе чланова странке предвођених одбором из Новог Сада.  Са друге стране, члан Председништва ПОКС Душан Радосављевић, позвао се на Статут и став Статутарне комисије ПОКС, тврдећи да су одлуке Председништва донете већином гласова у складу са страначким актима и да је фракција окупљена око Војислава Михаиловића једино легитимна.
 
Епилог две изборне скупштине је тај да је на једној одржаној 2.јануара у Тополи за председника ПОКС изабран Жика Гојковић, док је на другој одржаној 3.јануара у Београду за председника изабран Војислав Михаиловић. Ко је од њих двојице заиста председник ПОКС пресудиће Министарство државне управе и локалне самоуправе, а највероватније и Управни суд. Оно што је привукло пажњу у вези са овим изборним скупштинама, јесте чињеница да је на скупштини 3.јануара присуствовала делегација ДСС, да се присутнима обратио председник Извршног одбора те странке Урош Јанковић, као и да су Војиславу Михаиловићу том приликом подршку пружили и икона монархиста Матија Бећковић, песник Благоје Баковић и командант одбране Кошара Љубинко Ђурковић, који је на тој седници изабран и за потпредседника ПОКС.

Међутим, према нашем извору, ни избор Жике Гојковића на „његовој“ скупштини није био лак, јер су одбори ПОКС који су предлагали кандидата за председника ПОКС за ту скупштину,  почели да предлажу Милоша Парандиловића, а не Жику Гојковића, због чега је и сам Парадниловић морао да реагује и зове представнике одбора тражећи да га не предлажу за председника ПОКС.

Разлог за овакав став одбора лежи у чињеници да је Гојковић врло рањив у кампањи, да је осам година био посланик изабран на изборној листи Српске напредне странке, а да је задње четири године био чак и у њиховом посланичком клубу, да је пре тога био у посланичком клубу За европску Србију Борис Тадић, а пре тога Преокрет Чедомира Јовановића. Такође, како наш извор преноси, део чланства те партије Гојковићу никада неће заборавити његове изјаве да из Устава Србије треба избацити преамбулу да су Косово и Метохија саставни део Србије и да наша земља треба да постане део НАТО пакта, што је у супротности са мишљењем убедљиве већине чланова, али и залагањем коалиције НАДА чији је члан и ПОКС.

Сигурно је да ово је неповерење у Гојковића додатно порасло након афере коју је недавно открила Мариника Тепић да је Жика Гојковић члан борда директора М-тела у Црној Гори, који је ћерка фирма државног Телекома Србије. Након обелодањивања ове афере, Гојковић је признао да је члан борда директора М-тела. Ову одлуку Владе Србије да га постави на важну позицију у ћерки фирми државног Телекома, Гојковић је годинама вешто крио од свих у странци, али ће тврдње о његовој повезаности са СНС сада још више бити појачане.

Вредно је напоменути да је на скупштини 3. јануара за заменика Војислава Михаиловића изабран Душан Радосављевић, који је у странци изузетно популаан, пре свега због ватрених говора који су били неизоставни део сваког страначког скупа. Са друге стране за заменика Жике Гојковића изабран је Милош Парандиловић, који је упамћен по бритким нападима на Александра Вучића, али и свог нескривеног залагања за пост изборну сарадњу са опозицијом коју предводи Драган Ђилас. Крило Жике Гојковића у странци сламку спаса види у томе да ПОКС преузме Милош Парандиловић, недавно изабран за заменика председника њихове фракције.
Чини се да је члановима ПОКС окупљених око Војислава Михаиловића пао терет са леђа који су носили због бројних афера Жике Гојковића, али можда и највише, др Милошу Јовановићу председнику ДСС и кандидату за председника Србије испред коалиције НАДА, јер у ТВ емисијама више неће морати да брани Жику Гојковића од напада представника Српске радикалне странке, Народне странке и Странке слободе и правде.

Фракција коју предводи Војислав Михаиловић, чини се да је по биографијама много чистија, осим Владимира Јелића кога прате бројне афере, иначе кума Жике Гојковића, а који је изабран за потпредседника ПОКС на скупштини 3.јануара. Јелићу се највише замера што је 2012. Године довео СНС на власт у Новом Саду, али и што и данас у том граду он дели власт са том странком и даје јој подршку.
 
Свакако да члановима и симпатизерима Покрета обнове Краљевине Србије није пријатно што су сведоци стварања фракција у њиховој странци и то три месеца пре избора, али можда се и овога пута тачном покаже крилатице „Што те не убије, ојача те“ или је то само крилатица без покрића, време ће показати.

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА