Најновије

КИНА ОСВАЈА СВЕМИР: Лансиран други од три модула на сталну свемирску станицу

Кина је данас лансирала други од три модула на своју сталну свемирску станицу, у једној од последњих мисија потребних да се орбитална испостава заврши до краја године.

Кинеска ракета (Фото: Јутјуб)

Пренос уживо на државном емитеру CCTV приказао је лабораторијски модул Вентиан од 23 тоне, који се лансира на полеђини најмоћније кинеске ракете, "Long March 5Б", из свемирског лансирног центра Венчанг на јужном острву Хајнан, преноси Ројтерс.

Особље свемирске агенције, виђено у преносу уживо како посматра напредак лансирања из контролне собе, навијало је и аплаудирало када се Вентиан одвојио од ракете око 10 минута након лансирања.

Како је јавио CCTV, лансирање је било "потпуни успех".

Кина је почела да гради свемирску станицу у априлу 2021. године лансирањем модула Тианхе.

Лабораторијски модул Вентиан, дугачак 17,9 метара, биће место где астронаути могу да изводе научне експерименте, заједно са другим лабораторијским модулом који тек треба да буде лансиран - Менгтиан.

Вентиан има кабину за ваздушну комору која ће бити главна излазно-улазна тачка за ванвозне активности када станица буде завршена.

Такоде ће служити као краткорочни стамбени простор за астронауте током ротације посаде на станици, дизајниран за дугорочни смештај само три астронаута.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА