Најновије

САНКЦИЈЕ РУСИЈИ СЕ ЗАПАДУ ВРАТИЛЕ КАО БУМЕРАНГ: Немачка на ивици понора - грађани остају без струје?!

Становници Немачке могу остати без струје након обуставе рада последње три нуклеарне електране крајем године, пише Шпигл.

Немачка. (Фото: pixabay. com)

- Крајем године, последња три нуклеарна реактора у Немачкој биће затворена усред тешке енергетске кризе. А вероватно би могли да наставе да раде без икаквих проблема - наводи се Шпигл. Из објаве произлази да ће рад нуклеарки у Немачкој од првог дана следеће године постати нелегалан.

- Свако ко настави са радом нуклеарних електрана у Немачкој од 1. јануара 2023. биће кривично гоњен. У складу са актуелном правном ситуацијом, такозвана "енергетска дозвола за рад" истиче првог дана нове године за последње три немачке нуклеарке. Једанаест година након Фукушиме, реакторски блокови Некарвестхајм-2, Емсланд и Изар-2 морају коначно бити искључени из електричне мреже; нема везе што сваки од њих може да произведе око једанаест милијарди киловат-часова електричне енергије годишње - истиче овај немачки часопис.

Новинар Шпигла је одлуку о прекиду рада нуклеарне енергије назвао апсурдном, посебно у светлу тешке енергетске кризе.

- Енергетска криза бесни у Немачкој и великом делу Европе, где ће се, према речима савезног министра економије Роберта Хабека, рачунати "сваки киловат сат". У том контексту, ово што се сада дешава у Немачкој, највећем потрошачу енергије у Европи, изгледа апсурдно - рекао је он.

Западне земље суочавају се са тешком  енергетском кризом због велике кампање санкција Русији.

Руски председник Владимир Путин приметио је да су антируске санкције довеле до повећања глобалне инфлације и довеле свет на ивицу претње од глади.

Према његовим речима, Европа се показала неспремном за енергетске проблеме, пошто су се западни политичари поново ослањали на нетрадиционалне (алтернативне) изворе енергије.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА