Најновије

БАНКА РУСИЈЕ ДАЛА ПРЕДЛОГ: Велике бенефиције за мобилисане резервисте

Људима мобилисаним за служење војног рока требало би одобрити застој у отплати кредита, предлаже Банка Русије.

Фото: РИА

Како се наводи на веб-сајту Банке Русије, појединци мобилисани у складу са Извршном наредбом руског председника могу да поднесу захтев својој банци или микрофинансијској организацији (МФО) за одлагање плаћања или смањење за све врсте кредита, укључујући хипотеке и микрокредите, за период мобилизације.

Регулатор је препоручио да банке, МФО и други професионални зајмодавци треба да изађу у сусрет потребама таквих зајмопримаца и да или развију посебне програме застоја отплате кредита и реструктурирања или да прилагоде постојеће.

Такође се саветује повериоцима да не наплаћују пенале и новчане казне по уговорима о кредиту, да не захтевају превремено извршење обавеза, да не одузимају некретнине због неисплаћене хипотеке, као и да не исељавају дужнике из заплењених домова.

Рођаци таквих зајмопримаца имају исто право.

Такође банке, МФО и бирои за кредитну историју не би требало да разматрају такво реструктурирање као фактор који погоршава кредитну историју зајмопримца.

Ови посебни застоји отплате кредита убудуће могу бити прописани законима, саопштено је на сајту.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин потписао је у среду указ о делимичној мобилизацији, којом ће се 300.000 војних резервиста пребацити у активну службу док траје сукоб са Украјином.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА