Најновије

Лајчак са Немцима скицира статут ЗСО?

Немачкој Фондацији "Фридрих Еберт Штифтунг" (ФЕС) и Европском институту за мир (ЕИП) поверен је задатак израде Нацрта статута Заједнице српских општина, на којем су поменуте организације радиле последњих месеци, а чија би ревидирана верзија, са унетим примедбама српских и албанских НВО са КиМ, требало да заврши на столу специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, пишу Вечерње новости.

Мирослав Лајчак (Фото: Јутјуб)

Како тај лист сазнаје из дипломатских кругова, у уторак је с тим циљем у Београду организован скуп на коме су учествовали представници српских и албанских НВО и међународних мисија у покрајини, као и немачке дипломате.

Њима је представљен Нацрт будућег статута ЗСО, на који су могли да изнесу примедбе и предлоге.

Поменути документ, како сазнају Новости, није намењен за објављивање, већ да после примедби које буду изнете постане део преговарачког процеса, односно да се преговара са владом привремених приштинских институција и српском владом, а да се "потом подели и са трећом страном", али није прецизирано са којом.

Према писању Новости, да се наслутити да ће то бити Немачка, која је преко ФЕС-а директно укључена у процес, а и на скупу је речено да је званични Берлин отворен за сугестије.

Критике које су изнете на састанку требало би да се накнадно, сходно објективној процени, унесу у коначни предлог Статута ЗСО, који би сачинили "Фридрих Еберт" и Европски институт за мир, а који би се на крају доставио Лајчаку на даљу употребу и понуду српској и албанској страни у дијалогу.

Антонијевић: НВО могу да допринесу преговарачком процесу

Правник Милан Антонијевић није данас искључио могућност да се поједине невладине организације, попут немачке Фридрих Еберт Штифтунг и друге, тренутно баве прављењем неког модела за нацрт Статута Заједнице српских општина на КиМ и тако, како је рекао, покушавају да допринесу преговарачком процесу,

Антонијевић је тако одговорио на питање Танјуга да ли има сазнања, објављена у "Новостима" да је Фондацији Фридрих Еберт Штифтунг и Европском институту за мир поверен задатак израде нацрта Статута ЗСО, на којем су поменуте организације радиле последњих месеци, а чија би ревидирана верзија, са унетим примедбама српских и албанских НВО са КиМ, требало да заврши на столу специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, као и да је у уторак у Београду НВО из централне Србије и са КиМ представљен тај нацрт.

Антонијевић је рекао да такве информације тренутно нема и да не може да их потврди, нити да је било шта од тога заиста урађено.

"Није немогуће да организације које прате све што се дешава на простору бивше Југославије и те како позитивно покушавају да утичу на преговарачки процес и свој део енергије улажу у прављење неког модела статута ЗСО. Мислим да је то у овом тренутку сигурно корисно", рекао је Антонијевић.

Каже да је током бриселских преговора наложено Приштини да формира ЗСО и да је било много иницијатива које су започињале, како је рекао, управо на изради статута и разматрању модалитета и заштите српске мањине на Косову.

"И свако ко се тиме бави, заиста треба да добије подршку и јавности и медија, јер тако се можда један дуги замрзнути сукоб може решити. Тако би барем један део проблема српске заједнице на Косову могао да се реши, када је реч о њиховим правима и заштити културног и сваког другог индентитета српске заједенице на Косову. Надам се да је тако нешто могуће", истакао је Антонијевић.

Каже да све што израђују организације попут Фридрих Еберта и других показује само њихову професионалност у приступу стварима и поручио да никако не треба да наиђе на неку осуду.

На питање да ли то што се израдом нацрта Статута баве НВО значи да се покушава ЗСО да сведе на асоцијацију односно невладину организацију, Антонијевић је рекао да је чињеница да се НВО баве ЗСО не говори о томе да је ЗСО невладина организација, с обзиром да су се организације цивилног друштва бавиле и Уставом Србије.

"Тако да те ствари не треба повезивати и ко год жели да помогне да се направи неки модалитет заштите интереса и спречавања било каквог егзодуса, даљих напада и ескалације сукоба - треба да се поздави у Србији и надам се да ће то бити на тај начин учињено. Све политичке странке могу ту дати свој допринос и помоћи онима који раде у интресима Србије, а то су невладине организације и Фридрих Еберт Штифтунг, да свој посао ураде максимално професионално и понуде неки модел, који може или не мора бити усвојен, укоилико се уопште израђује", истакао је Антонијевић.

Како је рекао, ту наше друштво мора да препозна ко ради у интересу Србије, а ко ради против њених интреса.

"У овом случају НВО искључиво раде у интересу Србије", тврди Антонијевић.

О трансхуманизму као облику хибридног рата прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА