Најновије

УРЕДНИК РТС-А УЗ ОЉУ КОВАЧЕВИЋ: Нису нам свима запушена уста!

Саопштење председника Управног одбора РТС-а Бранислава Кланшчека у којем се, наводно, цео УО "у потпуности ограђује од изјаве уреднице забавног програма Оливере Ковачевић" изазвало је подељеност у самом Управном одбору јавног сервиса, али и уредници на јавном сервису донело низ коментара јавне подршке.

Оливера Ковачевић (Фото: Јутјуб)

Она је рекла да ће "ослобођење РТС-а сачекати гласање грађана", што је изазвало оштру реакцију Кланшчека, али не и запослених у РТС-у. Како незванично сазнаје лист, готово сви су стали иза Ковачевић дајући јој подршку, али због политике Јавног сервиса, не и јавну.

Један од ретких који се огласио и дао подршку колегиници јесте Бојан Босиљчић, уредник страног програма РТС-а из културе. Упитан да прокоментарише саопштење УО РТС у вези са изјавом Оливере Ковачевић, саговорник каже да је саопштење "које је ноћу писао председник УО РТС Кланшчек "занимљиво по више аспеката, те да се по стилу види "узнапредовала едукација у напредњачком маниру обраћања и полемисања".

- Ту је, рецимо, назаобилазна мантра како је уредница Забаве Оливера Ковачевић изнела свој политички став. Па добро, питам вас ја, је ли у овој земљи забрањено политички мислити? Јесмо ли неким законом сви ми грађани претворени у политичке идиоте у класичном смислу и јесу ли нам неком крпом запушена уста а дозвољено само да кад су избори изађемо – ћутке – на изборна места? Колико ја знам законодавство Србије, нису нам запушена уста - констатује Босиљчић за Данас.

Потом, додаје, видимо како је – по Кланшчеку – Ковачевић "на најгрубљи начин" оптужила РТС да ограничава слободу говора и мишљења, "коју је сама успоставила својим доласком на РТС 2015".

- Из ове знаковите реченице видимо како је Оливера Ковачевић успостављала некакво царство слободе говора и мишљења, и то егзактно од 2015. Подсећам, то је датум наступа на медијску сцену данашњег менаџмента Јавног сервиса. Мени су тада, ово говорим као прилог тој тада освојеној слободи говора коју је у РТС на белом коњу донела наводно О. Ковачевић, скинуте три емисије са екрана јер су биле неподобне (једна је говорила о естетичким, урбанистичким и културолошким последицама пројекта Београд на води, друга о дивљем урбанизму оличеном на Чубури а трећа о наше две, тада још увек обе функционалне, железничке станице од којих сада једна, она лепша, старија, тоне у ђубре). Заједно са тим емисијама, и њихов аутор је тада, марта 2016, смештен у безбедније просторе РТС-а, оне из којих се не праве ауторске емисије - указује Босиљчић.

На питање који је смисао тог саопштења, наш саговорник каже да се смисао крије у оном бисерном завршетку саопштења, где се каже како је РТС у служби свих грађана "без обзира на изборну вољу тих грађана".

- Ова вишезначна реченица могла би се тумачити на више начина, а само један од њих је порука, преко председника УО РТС а зна се са које адресе, да ми грађани можемо да гласамо колико хоћемо и како хоћемо, и да можемо да вапимо за правом да политички мислимо колико хоћемо, да ће бити онако како нам тренутно владајућа номенклатура одреди. Другим речима, гласали не гласали – ми кројимо вашу судбину а ви сте џаба гласали - указује Босиљчић.

На питање коме је Кланшчеково саопштење намењено, саговорник каже – првенствено даљем васпитавању менаџмента РТС-а "којим председник самодржац од почетка никако није задовољан".

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА