Најновије

ОРУЖАНЕ СНАГЕ ДНР И ЛНР ПОСЛЕ РЕФЕРЕНДУМА: Шта ће даље бити са њима?

Од најаве референдума о присаједињењу ДНР и ЛНР Русији се постављало питање шта ће бити са оружаним снагама те две републике.

Донбас (Фото: РИА Новости)

Пише: Миодраг Миликић

Оружане снаге република Донбаса, односно Народна милиција ДНР и Народна милиција ЛНР, су формиране 2014. године на самом почетку борбених дејстава, када су та два субјекта путем референдума прогласила независност и отцепила се од Украјине.

У периоду 2014 -2015. ове две војске, које су имале међусобну координацију, су оствариле значајне успехе на фронту до постизања споразума у Минску, према којима су сукобљене стране биле дужне да остану на положајима који су заузети до потписивања споразума. Такође према споразуму је било забрањено извођење инжињеријскиј радова и довлачење тешког наоружања на линију контакта, али је било много случајева кршења тог услова.

Од почетка Специјалне војне операције у Украјини и признавања независности ДНР и ЛНР од стране Русије, оружане снаге двеју република Донбаса су укључене у борбе за ослобођење делова тог региона које су контролисале Оружане снаге Украјине, и остварен је значајан напредак.

Од почетка рата у Украјини ЛНР и ДНР су изгубиле своје прве врховне команданте, односно председнике, Валерија Болотова, Игора Плотницког и Александра Захарченка, као и легендарне команданте батаљона који су допринели томе да се те две републике одрже.

Сада се поставља питање шта ће бити даље са НМ ДНР и НМ ЛНР после присаједињења тих региона Руској Федерацији.

Логично је да ће те две војске бити интегрисане у Оружане снаге Руске Федерације, највероватније у саставу Западног војног округа, а њихови називи, заставе јединица и ордење ће имати чисто историјску улогу у будућности.

ДНР и ЛНР су након референдума интегрисане у уставни поредак Руске Федерације, и самим тим престаје њихова сопствена јурисдикција у тим областима зато што више нису независни субјекти.

Нову поруку Александра Дугина прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА