Најновије

"ПРВО НАША ЗЕМЉА" Протести због скупоће и политике владе у Немачкој (ВИДЕО)

У више немачких градова поново су у понедељак одржане демонстрације против скупоће, енергетске политике Владе и против курса у рату у Украјини. Хиљаде људи су изашле и у суботу на улице у Берлину, на позив АфД-а.

Протести у Немачкој. (Фото: Јутјуб)

На истоку Немачке, у покрајини Мекленбург – Западна Померанија, у понедељак је у више градова на улице изашло 7.000 људи, јавља Севернонемачки радио (НДР). Протести су усмерени против високих цена енергената и последица које трпе потрошачи и фирме. Осим тога на више скупова се позивало на мировне преговоре у руском освајачком рату против Украјине, заустављање испорука оружја и укидање санкција против Русије.

У главном граду покрајине, Шверину, окупило се према наводима полиције 2.400 људи. Они су као и претходног понедељка прошетали центром града. У Висмару се окупило 1.000 људи, док је у Ростоку било 700 демонстраната. Њима се испречила група од 80 демонстраната са украјинским заставама. Ипак је скуп протекао мирно, као и у 15 различитих градова у којима је било демонстрација.

И екстремисти међу демонстрантима

На протесте је поново позвала организација "Предузетнички устанак Мекленбурга-Помераније" која је за четвртак најавила осам протестних ауто-конвоја.

Према подацима полиције, на протестним окупљањима 3. октобра у тој покрајини је учествовало 10.000 људи. Представници Левице су после демонстрација захтевали од организатора да се дистанцирају од националистичких и екстремно десничарских парола неких учесника.

Покрајинска Служба уставне заштите надзире утицај екстремиста на протесте, јер се они налазе међу говорницима али и организаторима, како је саопштило покрајинско министарство унутрашњих послова.

У суботу у Берлину: "Прво наша земља"

У Берлину је у суботу на демонстрације позвала партија Алтернатива за Немачку, АфД. Према подацима полиције најављен је скуп од 4.000 људи, али је број окупљених био у најмању руку два пута већи, јавља DW

На пољани испред зграде Рајхстага у којој је смештен немачки парламент за говорницу је изашао један од лидера партије Тино Крупала и узвикнуо: "Поздрав Берлину! Каква лепа слика!"

Он се последњих месеци истакао као критичар владине економске политике, посебно зеленог министра економије Роберта Хабека. Ту политику и министра, Крупала сматра одговорним за инфлацију. Хабек је према њему објавио Русији "економски рат". Крупала је чак навео да Хабек у ствари "води рат против нашег становништва, против наше земље".

Људи су дошли из целе Немачке под мотом "Прво наша земља" како би изразили незадовољство владином украјинском политиком. Крупала је означио своју партију као једину праву опозицију у Бундестагу. "Ми се боримо за немачки народ, за нашу слободу, за нашу сувереност", рекао је.

Све генерације на протестима

Код Бранденбуршке капије стоји жена са плакатом: "Доста је испоруке оружја, санкција и лицемерног морала". Она се зове Хајди Бетке и на питање које јој је поставио репортер Дојче велеа, да ли ће се придружити демонстрантима које је окупила Алтернатива за Немачку, она каже да то зависи од онога што ће се на скупу говорити.

То што Крупала има да каже вероватно се допада Хајди Бетке. И он одбија даље испоруке оружја Украјини као и економске санкције против Русије.

После сат времена кишица престаје, чак се појављује сунце, десетак хиљада људи очито у добром расположењу. Од десетогодишњег дечака са пиштаљком до старца са штапом – на улици су све генерације. Чују се узвици "ми смо народ". То је чувена парола коју је маса узвикивала на крају комунистичке диктатуре.

Неколико стотина људи на контрадемонстрацијама које су полицијски раздвојене од већег скупа узвикују да цели Берлин мрзи Алтернативу за Немачку. Одговор веће групе демонстраната: "Берлин, наша земља. Отпор".

Ток демонстрација све више подсећа на скупове против антипандемијских мера из 2020, када се у протесте уткала атмосфера са музиком и пикником. Полиција није забележила веће изгреде, па је "врела јесен" коју је најавила Алтернатива за Немачку почела мирно.

Руска војска наставља са муњевитим ударима по кључним непријатељским тачкама! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА