Најновије

НОВИ УДАРАЦ ЗАПАДУ! Кина обуставља испоруке гаса у ЕУ

Кина је препоручила државним увозницима да престану с препродајом течног природног гаса (ТПГ) страним купцима

Си Ђинпинг. (Фото: kremlin.ru)

То је препоручила јер влада жели да обезбеди сигурно снабдевање свог становништва у зимској грејној сезони, известила је агенција "Блумберг".

Људи упознати са овим питањем рекли су америчкој новинској агенцији да је Национална комисија за развој и реформу затражила од компанија ПетроЧајна, Синопек и ЦНООЦ да сачувају зимске залихе за домаћу употребу, преноси Раша тудеј (РТ).

Домаћа потражња за енергијом у Кини је опала последњих месеци, што је навело Пекинг да препродаје вишак ТПГ-а на глобалном тржишту. Медју главним купцима су били Европа, Јапан и Јужна Кореја.

"Кина има велике уговоре о куповини ТПГ-а са извозницима као што су САД, па су трговци из те азијске државе преусмеравали део испорука у Европу ове године због слабе потражње код куће", наводи њујоршка агенција.

Подаци показују да је испорука гаса из Русије у Европу пала са 40 на девет посто, док је увоз ТПГ-а у Европску унију порастао за 60 процената у односу на претходну годину, упркос томе што је много скупљи од испорука гасоводом.

Међутим, тренутне прогнозе о малом дефициту у снабдевању гасом вероватно су подстакле Пекинг на овај потез, пошто је влада обећала да ће ове зиме одржавати куће топлим. Председник Си Ђинпинг се, такодје, у недељу осврнуо на питања енергетске безбедности током свог двочасовног говора.

Према "Блумбергу", намера Кине да обезбеди домаћу снабдевеност гасом могла би да исцрпи пошиљке у Европу и да погорша енергетску кризу у региону ове зиме.

Легендарни командант поново са војском! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА