Најновије

АМЕРИКА УДАРА НА КИНУ: "Ви сте нам највећа претња тренутно"

Кина остаје највећи безбедносни изазов за Сједињене државе упркос рату у Украјини, а претња из Пекинга одредиће како ће америчка војска бити опремљена и обликована за будућност, наводи се новој одбрамбеној стратегији Пентагона.

Америчка војска. (Фото: Јутјуб)

У документу се наводи да сукоб са Кином "није ни неизбежан ни пожељан'''', а описује се и настојање да се спречи "доминација Пекинга над кључним регионима'' што јасно указује на нагомилавање војске у Јужном кинеском мору и појачан притисак на Тајван, преноси АП.

Новом стратегијом упозорава се да Кина ради на поткопавању америчких савеза у Индо-Пацифику и да користи своју растућу војску за принуду и претњу суседима.

Истовремено, у извештају на 80 страница говори се и о руском рату у Украјини и каже се да Москва представља озбиљну претњу за САД и њихове савезнике са нуклеарним оружјем, сајбер операцијама и ракетама дугог домета.

Додаје се да како Кина и Русија настављају да расту као партнери, те да представљају опасније изазове за безбедност.

- Међународно безбедносно окружење погоршало се од 2018. године када је објављена последња одбрамбена стратегија - рекао је високи званичник одбране који је обавестио новинаре Пентагона о садржају документа под условом анонимности пре његовог објављивања.

- Први пут ћемо морати да одвраћамо два главна нуклеарна конкурента - и Русију и Кину, што отвара нове дилеме - наводи се у извештају.

Претходна стратегија, објављена за време тадашњег председника Доналда Трампа, одражавала је фундаментални помак од америчке војске фокусиране на супротстављање екстремистима на ону која се мора припремити за рат са великом силом.

Одбрамбена стратегија за 2022. године повећава фокус на савезнике као кључни елемент одбране САД, наглашавајући шире напоре Бајденове администрације да поправи односе са партнерским земљама које је Трамп раздвојио.

АП наводи да је у средишту новог документа концепт "интегрисаног одвраћања'''', што знаци да ће САД користити широку комбинацију војне моћи, економских и дипломатских притисака и јаких савеза - укључујући и амерички нуклеарни арсенал - да одврате непријатеља од напада.

Снимак уништења групе страних плаћеника у Украјини погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА