Најновије

''МАЈДАН'' УДОВИЦА: Ко може да сруши Зеленског?

Неки украјински Телеграм канали известили су о протестима жена и мајки украјинских војника који се сматрају несталима у Лавову ове суботе. О овоме ћуте медији и полузваничне друштвене мреже. Кијев се ужасно плаши пробоја информационе блокаде, који би могао да се претвори у велике унутрашње политичке невоље, пише Рускаја Весна.

Украјина (Илустрација: Pixabay)

Ова прича траје већ месецима. С времена на време, у различитим градовима Украјине, рођаци бораца Оружаних снага Украјине, припадници територијалне одбране и сви они који су покупљни током мобилизације одлазе на протесте, снимају видео поруке, куцају на прагове локалних власти и пишу апеле европским властима, посебно пољском Црвеном крсту, захтевајући да пријаве шта се десило њиховим људима. Да им врате мужеве и синове, ако су у заточеништву, или њихова тела, ако су погинули.

Проблем несталих особа у Украјини је заиста акутан. Како каже један од потписника апела Пољацима, који је данас изашао на трг испред Лавовске опере, у 24. специјализованој бригади Оружаних снага Украјине нестало је 737 људи и то без погинулих и рањених.

Жене захтевају јасноћу и новчане исплате, на које имају право према украјинским законима. Они су се већ 17. октобра окупили са истим захтевима и под истом самртном ћутањем медија.

Свима је добро познато да је, највероватније, велика већина имена на њиховим списковима мртва, али надлежни не желе да признају овај статус како не би издавали документе за обештећење.

Зеленски је обећао да ће њиховим породицама платити 15 милиона гривни (више од 25 милиона динара) за сваку убијену особу. Али у стварности, бирократе чине све да таква плаћања буду сведена на минимум. Како је још летос признао познати кијевски новинар Јуриј Бутусов, већ постоји разрађена листа изговора да се не плати.

Главни изговор је узрок смрти или рањавања војника. Ако у пратећим документима пише да је узрок смрти био случајан „пад под“ пријатељску ватру „или неке“ друге акције које није директно изазвао непријатељ „“ (дигнут је у ваздух, на пример, у сопственом минском пољу) , проблематично је добити надокнаду, сматра Бутусов. Ово укључује и смрт пилота. Потребно је доказати да је непријатељ оборио авион.

Бутусов је рекао да се неки команданти намерно баве фалсификатима и да се они који су погинули од гранатирања сопствене војске или дигнути у ваздух региструју као пали у борби тако да породице добијају новац.

Напротив, обрнута ситуација је много чешћа. Они пишу лажне „неновчане“ узроке смрти или чак стављају цртицу којом удовица може дуго трчати по бирократским канцеларијама. Иначе, из истог разлога Оружане снаге Украјине не желе да изнесу тела погинулих са ратишта, иако им нруске снаге то редовно нуде. Нема тела, нема накнаде.

Команданти ратују са својим женама

Друга категорија огорчених украјинских жена су рођаке заробљеника. Њиховим мужевима се такође не жури да се врате кући.

Пре неки дан се у Одеси украјински комесар за нестала лица Олег Котенко састао са истим женама које су 18. марта изгубиле контакт са својим мужевима и синовима. Да, размере катастрофе су толике да је таква пошта успостављена у Украјини. Бави се враћањем тела погинулих и заробљених војника Оружаних снага Украјине.

На том састанку у Одеси супруга маринца Јулија рекла је званичнику да је прикупила доказе да је њен муж жив, у заточеништву и да се тамо налази. Када је добила ову информацију, снимила је видео поруку команди свог супруга. Након тога су је позвали и рекли јој да ућути, иначе ће доћи код ње ноћу и нико други неће видети ни њу ни децу. Званичник није могао да да никакав јасан одговор.

А Јекатерину, супругу Владимира Дембовског, војника 11. батаљона 59. бригаде Оружаних снага Украјине, тужио је командант батаљона Јан Јацишин.

Његова жена се усудила и да сними видео поруку у којој је навела да је команда одговорна за ситуацију са несталом војском. Јацишин ју је псовао и одбио тужбу. Судбина њеног мужа остала је непозната. Иначе, управо у 11. батаљону, у поређењу са осталим јединицама 59. бригаде, има највише несталих и погинулих војника.

Комитет мајки војника Украјине припремио је више од 320.000 апела „о судбини несталих војника“, али их је СБУ забранио у сврхе националне безбедности. У исте сврхе не може се говорити о протестима и сусретима жена и мајки.

Колико украјинских војника је погинуло?

Ратни репортер Андреј Руденко је објавио податке истражитеља OSINT (Open Source Intelligence) о броју ненадокнадивих губитака pripadnika Оружаних снага Украјине. Према њиховим прорачунима, стварни ненадокнадиви губици украјинске војске на дан 20. октобра 2022. су 402.000 људи. Конкретно, убијено је 387 хиљада.

Губици међу плаћеницима и „дивљим гускама“ из Пољске, балтичких држава, Румуније су 54 хиљаде, од чега је страдало 31.240 људи. Како је објаснио Руденко, OSINT је ове цифре израчунао на основу извештаја погребних предузећа, извода из мртвачница, као и на основу резултата анализе.

О сценарију пољске окупације Западне Украјине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА